Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
24°C
8°C
JUTRI
25°C
10°C
Deli
2603

Obvestilo kmetijskim gospodarstvom glede prijave škode po pozebi v letu 2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča kmetijska gospodarstva, da je rok za vložitev obrazca za prijavo škode po pozebi v letu 2017 na pristojno občino do 23. avgusta 2017. Prijava škode je predpogoj za vključitev površin kmetijskega gospodarstva v končno oceno škode, na podlagi katere je možno uveljaviti ukrepe za pomoč po pozebi v letu 2017.

Zakon o ukrepih za odpravo posledic pozebe v kmetijski proizvodnji 21. in 22. aprila 2017 (Uradni list RS, št. 40/2017) določa, da je treba izdelati končno oceno škode na kmetijskih pridelkih. Končno oceno bo potrdila Državna komisija za ocenjevanje škode, pri čemer bo upoštevala podatke o prizadetih območjih in poškodovanosti kmetijskih kultur, ki so jih ugotovili Javna služba kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije in Slovensko zavarovalno združenje, ter podatke o poljščinah in površinah iz uradnih evidenc Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter karte dnevnih minimalnih temperatur zraka za celotno območje Slovenije Agencije Republike Slovenije za okolje.

 

Končno oceno škode bo izvedla Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z vsemi prej navedenimi institucijami in prizadetimi občinami. Uprava RS za zaščito in reševanje je kmetijskim gospodarstvom konec julija poslala predtiskane obrazce za prijavo škode (v nadaljevanju: obrazec 2PT), ki jih morajo nosilci kmetijskega gospodarstva pregledati, vpisati podatke o odstotku poškodovanosti posameznih kultur ter priložiti dokazila (slike, cenilni listi zavarovalnic,…). 

 

Ker je določena območja prizadela tudi toča in suša, je zaradi zahtev predpisov EU za priglasitev pomoči po pozebi v letu 2017 potrebno natančno ločiti škodo, ki je nastala zaradi pozebe, od škode zaradi toče in suše.

 

Nosilec kmetijskega gospodarstva mora dostaviti izpolnjen in podpisan obrazec 2PT s priloženimi dokazili najkasneje do 23. avgusta 2017 na občino, ki sprejem obrazca 2 PT potrdi z datumom prejema. Kmetijska gospodarstva, ki morebiti niso prejela predtiskanih obrazcev, naj se obrnejo na predstavnike občinske komisije na občini, kjer bodo lahko pridobila več informacij.

 

Občinske in regijske komisije za ocenjevanje škode po naravnih nesrečah bodo v sodelovanju s kmetijskimi inšpektorji opravile kontrolne oglede poškodovanosti kmetijskih kultur na terenu do 15. septembra 2017.

(Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/9508/)

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi