Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
16°C
-5°C
JUTRI
15°C
-5°C
Deli

Inovacije – gonilo razvoja v Spodnji Savinjski dolini

V Spodnji Savinjski dolini partnerji podjetniškega okolja že vrsto let sodelujejo pri organizaciji različnih oblik spodbujanja razvoja ter odpiranja novih delovnih mest v gospodarstvu. Ena od tovrstnih oblik je tudi spodbujanje inovacij s pomočjo razpisa »Inovator leta«.

 

Začetki razpisa »Inovator leta« segajo že v leto 2006, ko je z zbiranjem najboljših inovacij pričela Občina Žalec. V letu 2012 je na pobudo upravljalca razpisa Razvojne agencije Savinja k razpisu pristopilo še ostalih 5 občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor in Vransko). S tem je razpis bistveno pridobil na veljavi, tako v smislu povečanja nabora prijaviteljev kot tudi zajema finančnih sredstev za izvedbo razpisa, ki je bil preimenovan v »Inovator leta SSD«. Tako je v novejšem obdobju razpisa do sedaj sodelovalo 52 inovatorjev s 37 inovacijami, kar je dovolj zgovoren podatek o razsežnostih skupnega razpisa.


Razpis je sofinanciran s prispevki sodelujočih občin, od tega se najmanj 90 % sredstev nameni za denarne nagrade inovatorjem. Vsako leto je nagrajenih 5 najboljših inovacij, ki pa morajo doseči najmanj skupno vrednost kriterijev 8,5 točk od 10 možnih. Nagrade se podeljujejo za preteklo leto, torej bo letos v teku razpis »Inovator leta 2016«, kjer se bodo ocenjevale inovacije za leto 2016.


Omeniti je potrebno, da je naš razpis v Spodnji Savinjski dolini dokaj edinstven, saj se inovatorjem podeljujejo denarne nagrade in ne le priznanja, kakor je to v navadi drugod. Od naših nagrajenih inovacij jih je nekaj tudi zelo uspešno kandidiralo na regionalnem (Regionalna gospodarska zbornica) in na državnem (Gospodarska zbornica Slovenije) nivoju. Tu izstopa predvsem leto 2016, ko sta kar dve pri nas nagrajeni inovaciji prejeli tudi visoka državna priznanja.


Torej je moč razumeti, da Savinjčani SMO inovativni ljudje in na tem segmentu pomembno vplivamo tudi na državno povprečje. 

 

Dejan Jazbinšek,

Razvojna agencija Savinja

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!