Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
SRE.
21°C
7°C
Oceni objavo

Roku pomagajo z dobrodelno dražbo slik

Slikarke KUD Polzela Cvetka Vačun, Mojca Korošec, Danica Pirnat in Klavdija Sitar ter KUD Svoboda Griže Lidija Tamše svoja slikarska dela podarjajo Roku Seidlu iz Pongraca. V zameno za njih lahko darujete finančna sredstva, ki bodo namenjena za dodatne Rokove fizioterapije.
V humanitarni akciji zbiranja finančnih sredstev za nakup prilagojenega vozila za Roka so v Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Žalec, od 9. februarja do 28. julija, zbrali 87.131,91 evra. Komisija za pomoč Roku se je odločila, da sredstva, ki bodo ostala po nakupu vozila, nameni dodatnim fizioterapijam za Roka, saj mu pomagajo pri okrevanju po hudi prometni nesreči pred 6-imi leti, ko je pristal na invalidskem vozičku. Po prvih ocenah naj bi vozilo, o predelavi in nakupu se še Rok dogovarja, znašalo med 50 in 60.000 evri.

Do 30. septembra lahko v dobrodelni dražbi po e-pošti zalec.ozrk@ozrks.si žalskega območnega združenja Rdečega križa, v katerem vodijo akcijo, ponudite zneske za slike umetnic. Izklicni zneski za posamezne slike so 100,00 evrov.

Ponujene zneske bodo objavljali na facebook in instagram straneh https://www.facebook.com/OZRKZalec in https://www.instagram.com/rdecikrizzalec/. Izvirniki so v RKS - OZ Žalec.

 

Predstavitev slikark in njihovih del

Cvetka Vačun je že v osnovni šoli zelo rada risala. Likovni pouk je bil njen najljubši predmet. V 7. razredu so risali portret v živo; takrat je od vseh najbolje narisala sošolko. Sošolcem je pogosto risala zemljevide pri zemljepisu. 

Leta 2014 se je pridružila Likovni sekciji Polzela. V časopisu je prebrala, da organizirajo tečaj risanja portretov z mentorjem. Povedala nam je: »Toplo so me sprejeli. Vsi so risali portrete z barvami, jaz sem raje kar s svinčnikom. Vsa ta leta sem se marsičesa naučila. Pogosto se udeležujem likovnih kolonij. Od vsakega mentorja pridobivam znanje, tudi likovniki sami se med sabo česa naučimo.« Do sedaj je imela štiri samostojne razstave.

Zadnjo sliko z naslovom Spokoj je začela slikati na Gradu Komenda ob pogovoru o svojem delu in na koncu dejala: »Razmišljam, da naj Roka pomiri pogled na mojo sliko

 

Danico Pirnat spremlja umetnost skozi vse življenje, saj je odraščala v idilični naravi, ki ji v danih življenjskih obdobjih ni bila ravno naklonjena.

Lepoto narave in letnih časov spremlja že od otroštva naprej in jo upodablja na papir. »Kasneje sem svojo umetniško strast zlivala na stene otroške sobe. Življenje mi je prinašalo svoje lekcije, in tako sem čut za umetnost skozi leta rahlo zatrla,« nam je povedala.

Z upokojitvijo leta 2021 je bila njena želja po platnu in barvah premočna, da bi ostala nedotakljiva. Zaradi tega se je še isto leto včlanila v Likovno sekcijo na Polzeli. Z vsem srcem in predanostjo zbira svoja občutja in videnja na platno že tretje leto. 

 

Mojca Korošec je osnove in zakonitosti likovnega ustvarjanja dojela na neštetih tečajih in predavanjih likovnih pedagogov in akademskih slikarjev in tudi na likovnih  kolonijah.  

Pomembno in spodbujajoče je bilo sodelovanje  v projektih Zveze likovnih društev Slovenije, kjer je  prejela veliko priznanj in tudi šest certifikatov. Največ ji pomeni priznanje njenih najbližjih, ki jim  je namenjena večina njenih stvaritev.

Izpostavlja misel enega njenih nekdanjih mentorjev: »Zakonitosti slikarstva je potrebno upoštevati, vendar bo slika tvoja le takrat, ko boš dodala nekaj, kar je tvoja ideja, tvoja zamisel, tvoj  navdih.«

 

Klavdija Sitar je študirala arhitekturo na Univerzi v Ljubljani. Poklicno se ukvarja z arhitekturo in oblikovanjem. Risanje in slikanje je bilo vedno prisotno v njenem življenju.

V zadnjem času se je navdušila tudi nad grafiko, za kar je bilo sokrivo tudi izobraževanje na Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, kjer se je pobliže spoznala s tehnikami sitotiska, lesoreza, suhe igle in litografije. »Vonj tiskarskih barv me je popolnoma prevzel in zastrupil,« je povedala.

Doslej je sodelovala na več skupinskih razstavah v sklopu Likovne sekcije KUD Polzela, likovnih kolonijah po Sloveniji in skupinski razstavi Zlata paleta 2015 - Zveze likovnih društev Slovenije v Trbovljah, na temo Moderno slikarstvo, in za svojo sliko dobila certifikat Zveze likovnih društev Slovenije in Zlato paleto 2015 za delo Sanjam goro Fuji. Leta 2016 je za grafiko prejela priznanje na Zlati paleti 2016.

 

Lidija Tamše je rada risala že v osnovni šoli. Njena učiteljica v Celju je bila priznana umetnica Darinka Lorenčak.

Aktivno je začela slikati pred upokojitvijo. Ustvarja samo z oljem na platnu. Njeni mentorji pri UTŽO Žalec so bili: Neli Kač, Dani Hrovat, Zvone Brilej - Čori in nazadnje Oskar Sovinc. Med drugim nam je povedala: »Najraje slikam naravo, predvsem planinske motive.«

Slikarska tehnika vseh slik: slikanje z oljnimi barvami na platno.

Oglejte si tudi