Vipava

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Zamude pri izplačilih solidarnostnih dodatkov in drugih „korona“ pomoči

Veliko pravnikov opaža, da prihaja pri izplačilih določenih finančnih pomoči iz naslova odprave škodljivih posledic na gospodarstvo in socialno stanje, zaradi korone, do zamud. Nekaj zamud je pri izplačilih solidarnostnih dodatkov za novorojence, katere naj bi država avtomatično izplačala. Drug sklop zamud je na področju izplačil finančnih sredstev samostojnim podjetnikom. V nadaljevanju je nekaj pojasnil in navodil o tem, na koga se lahko upravičenec obrne, vkolikor mu nek dodatek pripada, a ga ni prejel v določenem roku ali kje lahko potencialni upravičenec pridobi informacije o tem ali mu nek dodatek pripada.

1. Rodila sem 4.1.2021. Imam stalno prebivališče v Sloveniji. Še vedno nisem prejela solidarnostnega dodatka za novorojence. Kaj naj storim?

Obrnete se lahko na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kontaktne podatke lahko pridobite na spletni strani ministrstva:https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-delo-druzino-socialne-zadeve-in-enake-moznosti/ 

2. Dne 3.10.2021 sem rodila. Ali mi pripada solidarnostni dodatek za novorojence?

Solidarnostni dodatek prejme eden od staršev oziroma posvojitelj otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega v času od 1. januarja 2020 do enega leta po koncu epidemije. Torej, če ste rodili dne 3.10.2021 in imate stalno prebivališče v Sloveniji, vam solidarnostni dodatek pripada. Država vam solidarnostni dodatek izplača avtomatično. 

3. Imam svoj s. p. Vodim lokal. Država bi mi morala po enemu izmed protikoronskih ukrepov izplačati finančno pomoč najkasneje do dne 30.9.2021. Pomoči še nisem prejel. Kam se lahko obrnem?

Obrnete se lahko na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS). Nekatera pojasnila lahko prejmete tudi na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije – odvisno za kateri ukrep gre in kam je bila vaša vloga vložena. Do zamud v takšnih primerih lahko pride med drugim zato, ker vloga še ni bila niti obravnavana - zaradi številnosti vlog. V tovrstnih zadevah se venomer obrnete na organ, ki je pristojen za odločanje o vaši vlogi, to je načeloma organ,  kateremu ste vlogo oddali v odločanje oziroma na katerega ste vlogo naslovili.

4. Imam s.p. Do sedaj nisem zaprosil za nobeno obliko „korona“ pomoči. Moje podjejte je v finančnih težava zaradi posledic upada prometa zaradi korone. Ali mi pripadajo kakšne finančne olajšave?

Za aktualne informacije s tega področja se obrnite na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS). Veliko uporabnih informacij najdete na spletni strani: https://www.fu.gov.si/drugo/pkp9_novice_ter_pogosta_vprasanja_in_odgovori_v_zvezi_z_ukrepi_na_davcnem_podrocju/

Določene informacije so dostopne na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. 

5. Glede na to, da se stanje v zvezi z epidemijo ne umirja, me zanima, kakšne oblike finančne pomoči bodo na voljo v letu 2022 in komu bodo namenjene?

Informacije o tem, kakšne oblike pomoči bodo še na voljo, niso še na voljo v obliki zanesljivih informacij. Potrebno je redno spremljati aktualne novosti. 

Niste našli koristnih informacij in imate dodatna vprašanja? Za brezplačne splošne informacije se lahko obrnete na elektronski naslov: marica.baticius@gmail.com. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.

Oglejte si tudi