Vipava

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Dodatna pojasnila v zvezi z novim načinom plačevanja obveznega zdravstvenega prispevka

Znano je že, da se je sistem plačevanja obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Republiki Sloveniji v letu 2024 spremenil. Uvedeno je bilo namreč, da se plačuje enotni zdravstveni prispevek, ki je nadomestil prejšnji zdravstveni zavarovanji: Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Enotni zdravstveni prispevek uradno imenujemo obvezni zdravstveni prispevek. Pri februarski plači so tako številni zaposleni že opazili, da jim je bil na plačilni listi oziroma pri plači za januar 2024 odtegnjen obvezni zdravstveni prispevek. Veliko informacij o načinu plačevanja obveznega zdravstvenega prispevka je javnosti dostopnih, kljub temu pa se še pojavljajo dvomi, vezani na to zadevo; tako sem v nadaljevanju poskusila odgovoriti na najbolj pogosta vprašanja o tem.

1. Sem zaposlen. Za mesec januar mi niso odtegnili obveznega zdravstvenega prispevka. Kaj lahko storim?

Za dodatne informacije prosite svojega delodajalca. Vsem zaposlenim je namreč pri plači potrebno odtegniti obvezni prispevek za zdravstveno zavarovanje.

2. Prejemam denarno socialno pomoč, a sem domov dobil obvestilo s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje, da sem dolžan vsak mesec plačati obvezni zdravstveni prispevek. A mi slednjega prispevka ne krije Center za socialno delo?

V takšnem ali podobnem primeru pokličite na Zavod za zdravstveno zavarovanje ali se nanje obrnite osebno. Namreč, prejemnikom denarne socialne pomoči se obvezni zdravstveni prispevek krije iz državnega proračuna, a le če obstaja veljavna odločba pristojnega Centra za socialno delo o upravičenosti do pridobitve pravice do polnega kritja plačila do zdravstvenih storitev. Pogosto gre v podobnih primerih za sistemsko napako, ker Zavodu za zdravstveno zavarovanje še ni uspelo pridobiti vseh, podrobnih, informacij o zavarovancih.

3. Bila sem obvezno zdravstveno zavarovana kot družinski član, preko moža. Ali moram po novem sama plačati obvezni zdravstveni prispevek?

Vaš položaj je sedaj odvisen od več okoliščin. Namreč , če niste ne zaposleni in nimate statusa kmeta ali samozaposlene osebe ali upokojenke ali niste prejemnica denarne socialne pomoči in niste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, ste dolžni sami, kot samoplačnica, kriti obvezni zdravstveni prispevek zase. Če ste prejemnica denarne socialne pomoči, lahko pravico do kritja polnega vrednosti obveznega zdravstvenega prispevka uveljavljate pred pristojnim Centrom za socialno delo.

4. Na kakšen način plačujem obvezni zdravstveni prispevek, če sem upokojenec?

Obvezni zdravstveni prispevek vam izplačevalec pokojnine, to je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, odtegne pri izplačilu pokojnine, avtomatično.

5. Ali lahko kljub obveznemu zdravstvenega prispevku imam dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kakor smo ga poznali pred uveljavitvijo obveznega zdravstvenega prispevka, ni več. Seveda lahko pri (določenih) zavarovalnicah sklenete zavarovalne police za neka dodatna kritja. Podrobne informacije lahko dobite na zavarovalnicah.

Ob tem je potrebno poudariti, da redno plačevanje obveznega zdravstvenega prispevka pokriva vse storitve, ki sta jih prej pokrivali obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.


Imate še vedno kakšno dodatno vprašanje? Pišite mi na marica.baticius@gmail.com


Oglejte si tudi