Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek lovne sezone na Erzelju

je Lovska družina Brje-Erzelj je 15. januarja 2023 uspešno izvedla skupni lov obeh revirjev Školj-Brje in Tabor-Erzelj in tako zaključila lovno sezono 2022.

Kot že tolikokrat doslej so se skupnega lova udeležili številni gostje iz cele Slovenije. Gostje se vabilu zelo radi odzovejo, saj jim je všeč tako lovišče kot organizacija lova. Domov se vračajo polni lepih vtisov o srečanju s prijaznimi domačini, vinarji, čebelarji in kmeti, ki zelo lepo skrbijo za svoja posestva in tako širijo vedenje o naših vaseh širom po Sloveniji. V zadnjem času Lovska družina Brje-Erzelj tudi pogosto gosti člane lovskih družin Trstelj-Kostanjevica in Fajti hrib, katerih lovišča so prizadeli poletni požari - na skupne love so vabljeni vsako nedeljo.

Nedeljski zaključek lovne sezone je bil še posebej slavnosten iz dveh razlogov. Lovska družina Brje-Erzelj je uspešno izpolnila zastavljeni dvoletni načrt, kar je potrdila komisija Zavoda za gozdove Sežana in Območnega združenja lovišč Primorske in sicer na podlagi pregledanih trofej in čeljusti. Ocenjevanje je potekalo 11. 1. 2023 v stari šoli na Erzelju. Upravljanje lovišč Primorskega lovskega upravljalskega območja, za katerega skrbi 30 družin, od reke Vipave, Krasa, Brkinov do Istre, zahteva stalno sodelovanje in usklajevanje letnih načrtov lovišč.

Slavnostno pa je bilo tudi zato, ker je gospodar Lovske družine Brje-Erzelj Martin Jejčič z lovci in domačini nazdravil svojemu okroglemu jubileju. Popoldne je minilo v prijetnem vzdušju, ki so ga popestrili rogisti Brkinsko-Kraške zveze lovskih družin in lovski ansambel iz Planine in vipavskih Šmarij. Druženje so popestrili lepi spomini lovcev na številne skupne dogodivščine in seveda ni manjkalo dobrih želja za naprej.

Naj tako tudi zaključimo: Glavni cilj Lovske družine Brje-Erzelj v letu 2023 ostaja isti kot prejšnje leto. Namreč s pristojnimi službami želijo skupaj z ostalimi deležniki doseči dogovor sprostitve lova na jelenjad v Vipavski dolini in na vseh obrobnih loviščih vse do italijanske meje. Martin Jejčič je že v prispevku aprila 2022 za Latnik izpostavil intenzivno širjenje jelenjadi. Skupaj s šakalom ti dve vrsti povzročata veliko gospodarsko škodo … a o tem več kdaj drugič.

V letu 2022 je sicer opaziti manjše število škodnih primerov na kmetijskih zemljiščih, primere tudi sprotno rešujejo. Jejčič poudari, da si bodo še naprej prizadevali za zgledno sodelovanje in skupno dobro z lastniki parcel, kmeti in domačini.

T. Rener

 

-   fotografija 1:

-   fotografija 2:

-   fotografija 3:

Oglejte si tudi