Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Uskladitev socialnih transferjev v 2023

Splošno znano dejstvo je, da so se dvignile cene vseh življenjskih potrebščin, kakor tudi cene nasploh. Tako smo zadnje mesece priče številnim podražitvam. Skladno z draginjo nam sedaj sledi uskladitev socialnih transferjev.

Najprej naj navedem, kaj vse obsega pojem socialni transferiji. Socialni transferji so vsa izplačila iz naslova pravic iz javnih sredstev, kot na primer otroški dodatki, starševska nadomestila, denarna socialna pomoč (redna in izredna), republiške štipendije, invalidnina, dodatek za pomoč in postrežbo ipd. Ti transferji se bodo novonastalim družbenim razmeram prilagodili z dnem 1.3.2023, kar pomeni, da tega dne sledi njihova uskladitev. Kaj to pomeni za upravičence do tovrstnih sredstev?

Socialni transferji se bodo redno uskadlili. Upravičencem ni potrebno oddajati novih vlog. Povišanje transferjev bo 10, 3%, kar pomeni, da bodo upravičenci za vsakih 100 EUR prejeli 10, 30 EUR več. Upravičneci bodo predvidoma meseca aprila torej prejeli za 10, 3 % višja nakazila (oziroma od 1.3.2023 dalje, pri transferijh za tekoči mesec)

Posebej velja poudariti, da se je dvig cen življenjskih potrebščin okrepil, iz česar izhaja, da zvišanje socialnih transferjev ne bo pomenilo dodatnih sredstev za upravičence, zgolj njihovo uskladitev na trenutnim razmeram primerno raven.

Dodatna vprašanja? Pišite mi na marica.baticius@gmail.com

Oglejte si tudi