Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Turizem in gostinstvo v ponovnem razcvetu – kaj pa ukrepi?

Prebivalci Vipavske doline smo gotovo opazili, da so pomladni dnevi v naše kraje že privabili veliko število obiskovalcev. Ne samo, da smo s prostim očesom lahko videli, da se je turizem zopet aktiviral, ampak smo tudi spremljali določene premike, ki se nanašajo na raven državnih ukrepov za omilitev epidemije in posledic epidemije COVID -19. V ponovnem razcvetu je vsekakor tudi gostinstvo. Nedvomno sta turizem in gostinstvo neločljivo povezana.

Že nekaj časa je govora o tem, da naj bi bil sprejet PKP9, to je deveti paket ukrepov na ravni zakonodaje. Kaj je tisto, kar se novega obeta v turizmu (in gostinstvu)?


  1. Zaposleni v turizmu: Zaposlenim v turizmu naj se za čas čakanja na delo izplačuje nadomestilo v višini 100% (bruto/neto) plače in ne zgolj 80%. S tem naj bi se skušalo ohraniti dober kader, saj se pojavlja trend prehoda turističnih delavcev v druge panoge.

  2. Finančna pomoč turizmu: Predlaga se določene subvencije, omilitve stroškov in podobno.

  3. Povračilo stroškov za obvezna testiranja: Zaposleni v turizmu bodo še toliko bolj izpostavljeni testiranjem, torej naj jim država povrne stroške, nastale s tem.

  4. Povrnitev za nastalo škodo v turizmu in gostinstvu: Država naj dejavnostim iz turistične in gostinske panoge povrne škodo, ki jim je nastala zaradi nedelovanja.


Številnim se postavlja vprašanje o tem, kako dolgo bodo trenutne razmere trajale in kaj lahko pričakujemo – izboljšanje ali poslabšanje. Pomembno je, da hitro in pravilno dostopamo do vseh potrebnih informacij.


Eno izmed najbolj pogostih vprašanj je ali bodo ukrepi po PKP9 sprejeti?


Vsekakor je vlada predvidela nov sveženj ukrepov pod PKP9. Trenutno je vprašanje časa, kdaj bo vlada o ukrepih dejansko odločala in katere predloge bo sprejela.



Kako (pravočasno) do informacij?


Vse informacije se sproti posodabljajo na spletnih straneh vlade, veliko informacij je dostopno na vseh spletnih straneh in na izpostavah Obrtno – podjetniške zbornice.



Oglejte si tudi