Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Svetovni dan zavedanja o avtizmu

V mesecu aprilu smo v Centru za izobraževanje, usposabljanje in rehabilitacijo Vipava obeležili Svetovni dan zavedanja o avtizmu.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je 2. april razglasila za Svetovni dan zavedanja o avtizmu z namenom osveščanja širše javnosti tudi o tej obliki drugačnosti.

Spekter avtizma je zelo širok. Osebe z motnjami avtističnega spektra drugače doživljajo, občutijo in razumejo svet okrog sebe. Za marsikatere veščine, znanja, spretnosti, ki se jih običajno naučimo spontano in samoumevno, morajo te osebe vložiti veliko truda, napora in časa.

Število oseb z motnjami avtističnega spektra v zadnjih letih narašča, zato je še toliko bolj pomembno, da je tudi širša družba čimbolj osveščena o tej drugačnosti, da jo skuša razumeti in sprejeti ter tako podpreti in čimbolj omogočiti socialno vključevanje teh oseb v vse oblike življenja.

V zadnjih nekaj letih tudi v CIRIUS-u Vipava opažamo spremembe, saj se v naše vzgojno-izobraževalne programe vključuje vedno več učencev z motnjami avtističnega spektra. S strokovnimi pristopi, metodami in ustreznimi programi ter terapijami se trudimo omogočiti optimalne okoliščine in pogoje za čim boljši razvoj njihovih sposobnosti.

CIRIUS kot ustanova za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami že nekaj let obeležuje 2. april s pripravo raznovrstnih dogodkov. Tako smo tudi letos člani strokovne skupine Aktiva za učence z motnjami avtističnega spektra organizirali nekaj simboličnih dejavnosti, s katerimi smo želeli spomniti javnost, da smo si med seboj različni.

Pripravili smo prisrčno razstavo likovnih izdelkov učencev z motnjami avtističnega spektra, ki si jo lahko še vedno ogledate na naši spletni strani; v parku nasproti našega Centra smo postavili dva simbolična modra stola in napise z vsebinami o razumevanju, doživljanju in občutenju sveta oseb z motnjami avtističnega spektra; prav tako smo se tudi letos 2. aprila zaposleni simbolično oblekli v modre majice, v večernih urah pa obarvali Center v modro svetlobo.

Tamara Srebot

Oglejte si tudi