Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
17°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Srečanje 'starosvetnikov' v Vipavi

Bil je lep sončen dan v decembru 2022, ko sem se zjutraj odpravila do poštnega nabiralnika. V njem sem pričakovala, kot običajno, kakšen račun, položnico ali opomin za plačilo računa ter veliko reklam vseh vrst. Pa ni bilo nič od tega, le eno lepo pisemce Območnega združenja rdečega križa Ajdovščina in v njem prijazno vabilo za srečanje občanov občine Vipava, starih 80 in več let, ki je bilo v soboto, 10. decembra ob 11. uri na Osnovni šoli 'Draga Bajca' v Vipavi.

Tam se nas je ta dan zbralo 59 'starosvetnikov', da se lepše sliši. Najprej nas je pozdravila ravnateljica Mojca Pev, dobrodošlico pa nam je nato zaželel naš novi župan Anton Lavrenčič, Sledil je bogat kulturni program, v katerem so sodelovali učenke in učenci 1. razreda matične šole, dijakinja škofijske gimnazije Veronika Knafelc kot solopevka, kvartet Bršljan, harmonikaš Gašper Semenič, plesni klub ADC – skupina Ajda, plesni duo in združeni božični nastop vseh plesalcev. Program sta vodili Pavla Lazić in Sara Rondič.

Najstarejša med nami sta bila gospod Jože Strnad, roj. 1929, in gospa Ivanka Lavrenčič, roj. 1930, ki sta dobila tudi nageljček od podpredsednika OZ RK Alfonza Krapeža. Gospod Danilo Rovan, znan kamnosek iz Vrhpolja, mu je izročil krasen izdelek v kamnu 'srček s planiko' v zahvalo za organizacijo tega srečanja in povabilo. Manjša srčka pa je gospod Danilo izročil še Ivanki Lavrenčič in Jožetu Strnadu.

Kamnosek Danilo mi je dodal še razlago, zakaj je sklesal na kamnitem srčku še planiko. Oče mu je v mladosti povedal, da kadar vstopi človek prvič v kakšno hišo, naj vanjo prinese tudi cvetlico in ker gospod Danilo na vipavski šoli ni še nikoli bil, je tako tudi izpolnil očetovo naročilo. Po zaključku uradnega programa je sledilo še odlično kosilo po starih vipavskih receptih, ki nam je zelo teknilo. Zato pohvala in zahvala tudi kuharicam v šolski kuhinji, ki ste z jedilnikom ugodile našim apetitom. Pri delitvi hrane so pomagale učenke te šole Pavla Lazić, Zora Furlan, Hana Živec in Katarina Dall OI. Po kosilu pa smo čas izkoristili za sproščen pogovor z znanci in prijatelji, ki jih že dolgo nismo videli, si izmenjali vsak svoje novice in zdravstveno počutje, naše 'telefončke' pa smo ta čas poslali na dopust .

Hvala še enkrat vsem organizatorjem tega srečanja in Osnovni šoli 'Draga Bajca' Vipava, ki nam je nudila streho in gostoljubnost tega popoldneva.

Magda Rodman

Oglejte si tudi