Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Jezikovna ekskurzija v London

Že kar nekaj let imajo učenci OŠ Draga Bajca Vipava v 8. in 9. razredu možnost jezikovne ekskurzije v Londonu, ki jo organizira in vodi agencija Twin. Pred dvema letoma smo tako ujeli še zadnji vlak (letalo) pred razglasitvijo epidemije, lani pa je naše potovanje preprečil koronavirus. Očitno so naši učenci ta izlet zelo pogrešali, saj se je letos nanj prijavilo preko 70 osmo- in devetošolcev. Razdeljeni so bili v dve skupini, prva skupina naj bi v London odletela v začetku aprila, vendar je bil let zaradi okužb med letalskim osebjem odpovedan in tako celoten izlet prestavljen na konec maja. Druga skupina, ki je tako postala prva, je London spoznavala konec aprila v spremstvu ravnateljice Mojce Pev in učiteljice Andrejke Trošt Pižent.

Tako smo se 21. aprila učenci osmega a in b razreda odpravili na izlet v opevano britansko prestolnico, London.

Že navsezgodaj zjutraj v četrtek smo se z avtobusom odpeljali v Benetke, od koder smo odleteli v Anglijo. To je bila za marsikoga od nas, ki je bil prvič na letalu, zanimiva izkušnja. Ko smo prispeli, smo najprej odšli v Greenwich. Tam smo si od zunaj ogledali Kraljevi observatorij in skočili čez ničelni poldnevnik na zahodno poloblo. Sprehodili smo se po mestu mimo Queen's palace, ki je bila navdih pri gradnji Bele hiše, in po ulicah občudovali britansko arhitekturo. Z ladjico smo nato zapluli po Temzi in si na daleč ogledali znamenitosti Londona. Nazaj na trdnih tleh smo si po ulicah lahko ogledali ulične umetnike vseh vrst: slikarje, glasbenike, komike, akrobate … Ogledali smo si še Trafalgar square, kjer stoji Nelsonov kip, Piccadilly circus in se skozi Kitajsko četrt, polno različnih barv in vonjav, sprehodili do Leicester square, ki je center gledališč in kinov.

Drugi dan nas je čakala še ena nova izkušnja: vožnja s podzemno železnico, ki smo jo potem uporabljali ves čas izleta. Najprej smo si pri Buckinghamski palači ogledali menjavo kraljeve straže, nato pa še konjeniške. Sledil je obisk ulice Camden, neke vrste tržnice, kjer so nam bile na voljo različne vrste hrane. Zatem smo si ogledali Naravoslovni muzej, nato pa še London tower. Zadnja postaja tega dne pa je bila postaja King's cross, znana po čarovniku Harryju Potterju.

Tretji dan smo si ogledali ladjo Goldenhind sira Francisa Draka, Shakespearovo gledališče Globe in se sprehodili čez most Millenium. Sledil je ogled katedrale sv. Pavla, potem pa Madame Tussauds, muzej voščenih lutk, kjer smo se imeli priložnost fotografirati z replikami znanih pevcev, igralcev, športnikov, zgodovinskih osebnosti in likov iz filmov ter si na koncu ogledali tudi 4D filmček. Naša naslednja postojanka je bila, najbrž najbolj znana atrakcija v Londonu, Londonsko oko ali London Eye. Po vožnji z znamenitim kolesom smo odšli še na nakupovalno ulico Oxford.

Četrti in hkrati zadnji dan v Angliji smo se odpeljali v mesto Brighton, ki leži na Susseški obali. Tam smo si najprej ogledali palačo Royal Pavilion, ki jo je dal postaviti kralj Jurij IV, nato pa smo se nekaj časa prosto sprehajali po mestu ter odšli še na plažo. Ko smo se naužili valov, smo se odpravili na letališče in tako zaključili naš izlet.

Najbrž lahko govorim v imenu vseh udeležencev izleta, ko rečem, da smo se imeli super in nam bo ta ostal v lepem spominu.

Vanesa Gregorc, 8. a, OŠ Draga Bajca Vipava

 

Oglejte si tudi