Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Rešimo dvorec Lože pri Vipavi

Pred dnevi sem hotel dvorec Lože pri Vipavi pokazati vnukinjam, saj jih zgodovina zanima. Že od daleč je bilo videti, da je dvorec v slabem stanju, ves zaraščen, nekatera okna odprta, na strehi manjkajo korci, na vrt dvorca je skoraj nemogoče priti, del spremljajočih gospodarskih objektov že brez strehe...kmalu bodo ostali samo zidovi.

Vesel sem bil, ko so pred leti obnovili streho dvorca in upal sem, da se mu obetajo lepši časi. Notranjost objekta sem si nekoč ogledal, štukature in tlaki so bili dobro ohranjeni, zanimiva je bila klet, vrt bi se dalo urediti v privlačno izletniško točko. Kraj bi od dvorca lahko imel le korist, a takšen kot je, bo čez nekaj let ostal le kup razvalin… Slike bodo nemo pričale, da smo izgubili zgodovinski objekt, ki so ga zgradili naši predniki, pa kdor koli je že to bil! Da… slike bodo pričale, kako za neumnosti, kraje, poneverbe, referendume, prerekanja strank v hramu naše demokracije itd., država vedno najde denar. Najde način, da zabriše ta nepoštena dela in da gre karavana nemoteno naprej! Priznam, da me je bilo ob pogledu na objekt strah, da se bo vsak čas porušil in sram ob misli, kako malo nam je mar za dela naših prednikov, za kulturno dediščino, ki bi jo morali ohraniti in izročiti v varstvo našim zanamcem. Veliko sem hodil po Češki, imajo gradove na vsakem večjem griču. Ohranjene, še z originalnim pohištvom, za vzdrževanje teh objektov njihova država najde denar, turistov ne manjka, njihovi ljudje so na gradove ponosni. Z njimi najlepše pokažejo stopnjo kulture ljudi, narodno zavest in pripadnost narodu. Pred ogledom gradov smo si morali obiskovalci natakniti na obuvala nekakšne copate iz blaga, pri nas pa so, če se prav spomnim, v dvorcu gojili nekaj časa celo piščance! Pa njihova dežela še zdaleč ni tako lepa, kot je naša, slovenska, le da mi naše ne prepoznamo, da se jo sramujemo, da ne vemo, kaj bi z njo! Ko sem z vnukinjami odhajal z dvorišča, mi ni bilo do razgovora. Strah, da čez tri leta ne bo na tem mestu videti ničesar, razen kup razvalin, je bil prevelik. Vnukinjam nisem mogel vcepiti vsaj malo ponosa na delo naših prednikov, nisem jim mogel pokazati, kako moramo spoštovati našo kulturno dediščino. Žal! Vseeno pa lepo prosim pristojne, da mi odgovorijo, zakaj je dvorec Lože prepuščen propadu? Mogoče bi lahko dal odgovor Zavod za spomeniško varstvo iz Nove Gorice? Mogoče Občina Vipava? Mogoče tudi Policija o morebitnih prijavljenih krajah vsebine notranjosti objekta? Mogoče bi lahko pri rešitvi dvorca pomagal kdo izmed naših poslancev, ki se tako radi po medijih hvalijo, kaj so za te kraje vse koristnega naredili! Tukaj so na voljo pomembne politične točke, ki bi tudi v resnici temu kraju kaj pomenile. Vse drugo je slika s pocinkanim okvirjem brez slike v njem!

Pomagajte rešiti dvorec, prepričan sem, da še obstaja zanj kakšna rešitev. Ohranimo ga našim zanamcem! Tudi sam sem pripravljen pomagati po vseh svojih močeh, da objekt rešimo pred sesutjem in mislim, da bi se našel še kdo. Ne za denar, ampak zaradi moralne dolžnosti, ki jo imamo vsi dediči naših prednikov!  

Miloš Repše

Oglejte si tudi