Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Donirana topla kosila in hrana iz trgovin

Rdeči križ Ajdovščina je junija lani ob pomoči Zveze Lions klubov Slovenije iz ajdovskih trgovin Lidl in Hofer začel prevzemati donirano hrano. Tako je že obeležil prvo obletnico izvajanja programa, katerega cilj je predvsem izboljšati preskrbo socialno ogroženih s hrano in zmanjšanje količine zavrženih, vendar še uporabnih, živil.  Prostovoljci se vsak večer od ponedeljka do sobote po zaprtju trgovin zapeljejo po pripravljeno hrano in jo takoj za tem delijo na sedežu RK socialno ogroženim družinam in posameznikom, s katerimi je predhodno dogovorjeno, da bodo prevzeli živila. Vsak večer prostovoljci razdelijo okrog sto kilogramov hrane, pri čemer je predvsem veliko sadja, zelenjave, peciva in kruha. V enem letu je Rdeči križ razdelil 14 ton hrane, ki jo je skoraj vsak mesec prejelo dobrih 200 družin in posameznikov.

Rdečemu križu redno pomagata tudi domača Fructal d.o.o. s sokovi, marmeladami, otroškimi kašicami in drugim proizvodi, ter Mlinotest d.d., ki nam dnevno zagotavlja svež kruh in v poletnem času tudi topla kosila.

Rdeči križ s pomočjo donatorjev od marca 2014 nudi topla kosila socialno ogroženim posameznikom, ki se večinoma srečujejo tudi z drugimi pridruženimi težavami, kot je bolezen, težave v duševnem zdravju in podobno. Pogosto tudi nimajo socialne mreže, ki bi jim pomagala in jih podpirala. Posledično te osebe večinoma ne bi mogle živeti samostojno, ampak bi brez pomoči potrebovale institucionalno namestitev. Rdeči križ trenutno vsak delavnik na dom dostavlja topla kosila 12 prejemnikom.

Združenju je topla kosila tekom let podarjalo ali še podarja več gostinskih obratov in javnih zavodov: okrepčevalnici Barbera in Amon, picerija Anja, Dom starejših občanov Ajdovščina, Vrtec Ajdovščina, Osnovna šola Draga Bajca Vipava, Osnovna šola Dobravlje, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Zavod Pristan, Picerija »Na Placu« Vipava, pizzerija Zmaj in Luft.

Vsem donatorjem se za njihovo pomoč iskreno zahvaljujemo, saj ob vsakodnevnem darovanju omogočajo znatno in zelo dobrodošlo pomoč socialno najšibkejšim. Program toplih kosil podpirata tudi Občina Ajdovščina in Občina Vipava. Najlepša hvala tudi vsem prostovoljcem, med katerimi nekateri dnevno pomagajo pri izvajanju programa. Iz srca hvala vsem!

Rdeči križ Ajdovščina

Oglejte si tudi