Vipava

DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Posledice covid-a 19 na delovna razmerja in na zaposlene

Covid -19 ali tako imenovan 'korona' virus je brez dvoma vplival in skozi posledice seveda še vedno vpliva na gospodarstvo in na dejansko življenje. Posledice korone tako čutijo vsi zaposleni, vsi samozaposleni, podjetja in tudi brezposelni. V tem prispevku se bom osredotočila na vse zaposlene in na delovna razmerja z vidika vpliva korone nanje.

V nadaljevanju je nekaj bistvenih vprašanj, vezanih na vpliv 'korone' na delovna razmerja in zaposlene, vključno z odgovori nanje.

1. Kaj pomeni, da se bo podjetje, kjer sem zaposlen, zaradi korone reorganiziralo?

Reorganizacija je načeloma ukrep znotraj podjetja samega. Primer: Podjetje je zaradi posledic korone primorano zmanjšati kolektiv. Iz poslovnih razlogov bo odpustilo tri zaposlene in reorganiziralo delovni proces tako, da se bo delo, ki so ga odpuščeni opravljali, enakomerno razporedilo med ostale zaposlene in v manjši količini, saj se je obseg dela zmanjšal. Seveda, pri reorganizaciji delovnega procesa niso vedno prisotna odpuščanja. Podjetje lahko delovni proces reorganizira na primer zato, ker se je ali zmanjšal ali povečal obseg dela ali zaradi prilagajanja na novo nastale okoliščine. 

2. Podjetje, kjer sem zaposlen, bo izvedlo finančno prestrukturiranje. Menda zaradi posledic korone na delo podjetja. Ali to vpliva name, ki sem v tem podjetju zaposlen?

Finančno prestrukturiranje je ukrep znotraj podjetja, v tem primeru gre namreč za notranja prestrukturiranje. Lahko se zgodi, da ta ukrep vpliva na zaposlene, ni pa to obvezno. Na primer: Podjetje je zaposlenim primorano znižati urno postavko in med drugim tudi na ta način sprosti določena sredstva, ki jih lahko vključi v načrt finančnega prestrukturiranja. Zaposlenim je še vedno zagotovljena primerna plača, le nekoliko nižja kot so jo prejemali do sedaj. 

3. Podjetje, kjer sem zaposlen, je v prislini poravnavi. Ali mi grozi izguba službe?

Sama prisilna poravnava ne pomeni izgube službe za zaposlenega. V primeru, da je prisilna poravnava neuspešna ali da pride do okoliščin, ki povzročijo odpuščanja, lahko pride do izgube službe. 

4. Prejel sem odpoved iz poslovnih razlogov. Odpustili so me zaradi zmanjšanega obsega dela, ki je posledica korone. A je to dopustno?

Da. Če se je obseg dela pri delodajalcu dejansko zmanjšal zaradi korone in posledic protikoronskih ukrepov, delodajalec lahko odpusti zaposlenega iz poslovnih razlogov. Ta ukrep se v praksi tudi zlorablja, tako je potrebno vsak individualen primer posebej presojati. 

5. Ali je na delovnem mestu obvezna uporaba zaščitne maske?

Uporaba zaščitne maske je obvezna povsod, kjer ne moremo zagotoviti vsaj dva metra razdalje med posamezniki in dovolj velike površine (v m2) in v vseh zaprtih prostorih. Torej, tudi na delovnem mestu, ki se izvaja v zaprtem prostoru, je obvezna uporaba zaščitne maske. 

6. Kako karantena vpliva na moj položaj zaposlenega?

V primeru, da ste kot zaposleni napoteni v karanteno, se vam izda karantenska odločba. To odločbo dostavite delodajalcu. Delodajalec za čas vašega bivanja v karanteni prejme povračilo stroškov, vezanih na karanteno, s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Vam v času karantene pripada nadomestilo plače (podobno kakor da ste na bolniški). Karantena ne vpliva občutno na vaš položaj na delovnem mestu, le za čas trajanja karantene na delovnem mestu niste prisotni, poleg tega vam seveda v tem času ne pripadajo dodatki za prevoz na delo in malico (kakor omenjeno, podobno kot bi bili na bolniški).


Niste našli vašega vprašanja in odgovora nanj? Imate dodatna vprašanja?

Pišite mi na: marica.baticius@gmail.com 


Oglejte si tudi