Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 26.06.2017

jasno
Zvečer bodo še krajevne nevihte, ponoči se bo vreme povsod umirilo in do jutra se bo zjasnilo. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju 19 stopinj C.
15°C | 32°C
torek, 27.06.2017
17°C | 31°C
sreda, 28.06.2017
19°C | 29°C
četrtek, 29.06.2017
17°C | 25°C
Opozorila
Nedelja, 25.6.2017 ob 18h
Zvečer bodo predvsem v jugovzhodni Sloveniji še možne krajevno močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra.
15°C
32°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Zavodi

Dan slovenske hrane in martinovo v Pristanu


ZAVODI

| |
19.11.2012      11:51
A A

Dan slovenske hrane in martinovo v Pristanu


Na dan slovenske hrane, 16. novembra, je v Centru starejših Pristan v Vipavi dišalo po domačem. Stanovalci so dan začeli s slovenskim zajtrkom in ga nadaljevali z martinovanjem in dobrotami domačega porekla.


Martinu so nazdravile z breskovim sokom
Martinu so nazdravile z breskovim sokom
Deli:

V Centru starejših Pristan veliko pozornosti namenjajo ohranjanju zdravja in ustvarjanju dobrega počutja stanovalcev, pri čemer je zelo pomemben dejavnik tudi prehrana. Pred kratkim so uvedli tako imenovani eko dan. Enkrat mesečno je na jedilniku stanovalcev eko hrana, ki jo nabavijo pri lokalnih pridelovalcih oz. okoliških kmetih.

 

Na dan slovenske hrane, ki ga je oktobra letos na svoji seji razglasila Vlada RS, se je Pristan priključil vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg domačega meda, masla, sira in mleka so v kuhinji stanovalcem pripravili sveže polnozrnate hlebčke.

 

Z dobrotami domačih pridelovalcev pa ni bilo obarvano le jutro. Ker se je pred kratkim iz mošta rodilo vino, je v Pristanu potekalo tudi martinovanje. Po redni jutranji telovadbi so se stanovalci posladkali s pečenimi jabolki, kakiji in piškoti ter poskusili mlado vino. Za pravo martinovanjsko vzdušje je poskrbela tudi glasba, ob kateri so stanovalci veselo zapeli. Poleg jote in orehovih štrukljev so za kosilo postregli z breskovim sokom, ki so ga kuharji v Pristanu naredili sami. Dan slovenske hrane so zaključili s kislim mlekom in polento, ki je nekdaj pomenila glavni obrok večine kmečkih gospodinjstev. 

ib

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vipava!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Latnik
Številka: 187
Izšla: 26.05.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.