Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zelen, kulinarika in druga doživetja na Slapu pri Vipavi

Udeleženci študijskega krožka Vabljeni na Slap in člani Vinarsko turističnega društva Slap – vas zlatih kapljic so v maju s skupnimi močmi popestrili dogajanje na Slapu.

V uvodnem delu dogodka Okusi zelen, doživi Slap so s fotografijami Mirana Krapeža, z besedami zgodovinarke Majde Malik ter drugimi vsebinami predstavili skoraj 800-letno zgodovino Slapa ter njegove arhitekturne in druge zanimivosti. Obiskovalci so si ogledali Zbornik ob 150-letnici začetka šolstva na Slapu in nekaj dokumentov, ki pričajo o prisotnosti malteških vitezov na Slapu. Udeleženci krožka so letne dogodke na vasi in druge informacije o Slapu strnili v zloženko, ki so jo obiskovalci lahko odnesli domov. Izvedeli so še, kaj sploh so študijski krožki in kje delujejo, katere aktivnosti ponujata Vinarsko turistično društvo Slap – vas zlatih kapljic in Karitas, ki na vasi bogati prosti čas otrok, mladine in starejših. Domačija Malikna Slapu 9 je prisotne povabila še na ogled razstave digitalne umetnosti Mojce Bavcon.

Navdušilaje tudi ga. Andreja Škvarč s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki je skozi številne zanimive podatke predstavila trto zelen. Sledil je praktični prikaz posebnosti te trte, pojasnilo, kakšna je oblika lista, kako so razvrščeni grozdi, pa še kaj. Program se je nadaljeval z degustacijo zelena slapenskih vinarjev terkulinaričnih dobrot z Domačije Majerija na Slapu. Za prijetno vzdušje ob dobri vinski kapljici ter okrasitev starega vaškega trga, ki je pred časom prejel priznanjeTuristične zveze Slovenije, so še posebej poskrbeli mlajši člani društva. Na turistično tablo so vinarji po podatkih z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zapisali: »Slap, vas z največ zelena na svetu«. Predsednik Vinarsko turističnega društva Slap, Matej Premrl, je povedal:»Vsak tak dogodek, ki prispeva k prepoznavnosti naše vasi, njene kulture, zgodovine in vinarskega turizma, je seveda samo velik plus. Okusi zelen, doživi Slap smo izvedli prav zato, da se bo slišalo, kakšen velik pomen ima naša vas. Seveda se zavedamo, da promocija turizma in vinarstva zahteva dolgoročno delo in zato se bomo trudili tudi v prihodnje. Sodelovanje z ostalimi interesnimi skupinami, kot je tokrat bil študijski krožek Vabljeni na Slap, pa naše dogodke bogati in jim daje še dodatno vsebinsko težo.«

Svoje mnenje nam je zaupal tudi najmlajši član študijskega krožka: »Na Slapu se za tako majhno vas dogaja veliko dogodkov, ki jih organizirajo različna društva. Vendar pa ta društva povečini med seboj niso povezana. Zato mi je všeč, da študijski krožek ljudi povezuje. Za vasi, kot je Slap, je povezanost vaščanov ključna.«

Tudi na Ljudski univerzi Ajdovščina smo zadovoljni, ker smo na Slapu s skupnimi močmi širili znanje ter prepoznavnost vasi Slap. Več informacij najdete na www.slap.si. Razstavo fotografij z vaškimi motivi si lahko, po predhodni najavi, ogledate v stari šoli na Slapu do 11. junija. Vabljeni.

 

Helena Furlan

 

 

Oglejte si tudi