Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Z Nanosa na Triglav – devetič

Letošnji spominski pohod je bil za 12 udeležencev še posebno naporen, saj jih je v visokogorju pričakala debela snežna odeja. Zato pa jih ni spremljala tolikšna vročina ali deževje, kot se je to dogajalo prejšnja leta.
Kot uvod v pohod so najprej odkrili spominsko obeležje na kamnu pri Vojkovi koči in se z nanoške planote spustili v dolino. Pri obeležju vojni za Slovenijo ob mostu čez Hubelj jih je pričakal župan Poljšak in predsedniki veteranskih organizacij in jih pospremili še do spomenika padlim pri občini. 

Na ajdovskem pokopališču so se nato poklonili pokojnemu pohodniku Jožetu Vodopivcu, ki ga je letos nadomestila njegova soproga Martina Vodopivec iz Žapuž in pohod končala z odliko. Tudi v Lokavcu so postali ob spominku padlim na Grajšku, kjer jih je pričakal predsednik lokavške borčevske organizacije. V Lokavcu so obedovali pri Adrijani in Valterju Furlanu, nato so zagrizli kolena proti Predmeji. Večerjali so pri Marjetki in Milošu Stoparju s prijetnim druženjem ob kuhanju polente na prostem. Zjutraj so se iz koče Društva Gora v Tihi dolini podali pod Golake in na Malo Lazno do koče, kjer sta jih pričakala oskrbnika koče Andreja in Zmago. Nadaljevali so na Lokve, v Čepovansko dolino s spustom na Most na Soči do Tolmina in slikovitih korit. Še pred mrakom so pot nadaljevali na planino  Pologu in naprej na izvir Tolminke, do lovske koče pod Prehodci.

Tretji dan so že zakorakali v Julijce, mimo ostankov vojaških kasarn za Lepočami in čez Bogatinsko sedlo so se spustili do koče pod Bogatinom, kjer so prenočili.

Četrti dan so se skozi vlažno doline v Lopučnici prebili do koče pri sedmerih jezerih. Od tu naprej so jih spremljale že prve zaplate snega. Ko so se mimo jezera V ledvici povzpeli na Hribarice jih je vsepovsod obdajala le še snežna odeja, povrh pa zapihal še močnejši veter. Zato je bil spust čez Hribarice dokaj zahteven. Popoldan so le dosegli kočo na Doliču.

Peti dan! Nad kočo na Doliču je bilo po mulatjeri in pred vstopom v steno Triglava še veliko snega, zato se je vodja Valter Likar odločil, da zaradi varnosti pohodnike popelje do koče Planika in od tam na vrh triglava nadaljuje le s šestimi najbolj izkušenimi in sposobnimi pohodniki. Ostali so nadaljevali pot do Kredarice. Vrh Slovenije je prva skupina dosegla okrog 13.00. Po snidenju obeh skupin na Kredarici so prisostvovali popoldanski proslavi, skupaj s pohodniki iz Ankarana in nekaj sto ostalimi pohodniki.

Šesti dan so se, že močno utrujeni odpravili na Pokljuko, kjer jih je pričakal več tisoč glava množica. S slavnostnim mimohodom in pozdravom organizatorja so vstopili na prireditveni prostor.

Na tej osrednji proslavi, posvečeni prvemu pristopu sedmih pripadnikov partizanske patrulje leta 1944 na vrh Triglava in 28. spominskemu pohodu pripadnikov OZVVS/ Sever/ ZB NOB/TIGR, so stopili na oder in odpeli svojo pohodniško himno in si zaslužili velik aplavz. Vzpostavili so tudi stik s slavnostno govornico proslave, predsednico vlade mag. Alenko Bratušek!

Po poročilu Valterja Likarja, vodje pohoda, priredil Rudi Lovec

Oglejte si tudi