Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Praznovanje 'martinovega'

Društvo upokojencev Vipava je letos 27. 10. 20l7 organiziralo »zgodnje« praznovanje martinovega, ko se mošt spremeni v vino. Prijavljeni člani smo se z avtobusom, ki ga je varno vozil šofer Francelj, odpeljali proti Krasu.

Poseben užitek so nam bili med vožnjo pogledi na živo pisane jesenske barve našega lepega Krasa, ki jih ob prvi slani ne bo več. Naša prva postaja je bila v Lokvi, kjer smo si ogledali največjo slovensko pršutarno, ki nam je postregla z degustacijo svojih dobrot. Čas med vožnjo smo na avtobusu izkoristili za predstavitev vipavskega ljudskega pesnika Janeza Krhneta (l884-1958) in slišali nekaj njegovih pesmi, med katerimi posebej izstopa pesem z naslovom »Sodom«. Martinovanje smo nadaljevali z ogledom Lipice in razstavljenih kočij. Sledilo je veselo druženje z zabavnim programom na turistični kmetiji Francinovih v Avberju. Tam nas je po odlični večerji zabaval glasbenik in šaljivec Goran Velikonja. Ocenil je našo starost in nam postregel z glasbo naše mladosti. Zato smo lahko nekaj ur spremenili v mladost in dan v noč, ter ta večer za nekaj časa pozabili na vsakdanje delo in skrbi. Ob taki glasbi nas je spravil vse na plesišče, kjer smo z njim tudi zapeli.
Pri vratih so nas dolgo časa z zanimanjem opazovali mladi študentje iz Kitajske, ki so se ob istem času mudili pri Francinovih. Povabili smo jih naj se nam pridružijo, kar so tudi storili. Kmalu nam je naš muzikant naznanil, da nam bi radi ti mladi gostje iz Kitajske zapeli nekaj po kitajsko, kar smo z veseljem pozdravili. Naš odlični muzikant je takoj prilagodil inštrumente za njihovo glasbo in tako sta nam dve mladenki lepo zapeli v kitajščini dve pesmi, kar smo z velikim veseljem v tišini spremljali do konca njunega nastopa in ju nagradili z bučnim aplavzom. Sledila je še učna ura. Našim mladiim gostom smo priskrbeli soplesalce in jih naučili plesati polko. Gostje so takoj »pogruntali« takte našega slovenskega plesa in kmalu osvojili novo znanje v veselje njim in nam. Tu nobena visoka leta niso bila ovira. Medgeneracijsko sožitje je bilo na višini brez posebnih predavanj in predhodnih načrtov in je odmevalo dolgo v noč. To je bila tudi izvrstna in originalna predstavitev dveh kultur Slovenije in Kitajske in to nepričakovano in brezplačno, zato pa tudi bolj doživeto in originalno.
Tako smo se na naše domove vrnili zadovoljni z nepozabnimi spomini, ki nas bodo še dolgo spremljali v upanju, da se nam kaj takega ali podobnega še zgodi.
MR

Oglejte si tudi