Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Poletna koncerta Pihalnega orkestra Vrhpolje navdušila

V juniju je pihalni orkester po dveh letih brez večjih koncertov, ki jih je preprečila epidemija, izvedel dva poletna koncerta. Prvega v Ajdovščini na prenovljenem Lavričevem trgu, drugega v Vipavi v atriju Lanthierijevega dvorca. Orkester letos praznuje dvajseto obletnico svojega delovanja. V tem obdobju je orkester dosegel kar nekaj nagrad in uspehov z visokimi odlikovanji. Pod vodstvom dirigenta Matjaža Medena je orkester svojo kvaliteto dokazal tudi z zmago na 39. tekmovanjem ZSG leta 2019, kjer je iz druge stopnje slovenskega godbeništva napredoval v prvo.

Orkester je koncerta odprl s skladbo Nigela Hessa z naslovom East Coast Pictures, ki jo sestavljajo trije karakterno različni si stavki. Sledila je Gershwinova opera Porgy and Bess z jazzovskim pridihom. Nato se je orkestru pridružil vrhunski glasbenik Gal Gjurin. Z njim je orkester sodeloval že na božično-novoletnem koncertu leta 2015. Tokrat je z Galom izvedel štiri skladbe Dva, ki ležita, Duša in Telo, Kaj vse bi dal in Secret. Slednjo so premierno zaigrali v izvedbi za pihalni orkester. Zanjo je Gal prejel plaketo polfinalista na največjem tekmovanju glasbenih avtorjev v Nashvillu v Zvezni državi Tennessee V ZDA v konkurenci več kot 26.000 avtorjev in 100.000 skladb. V Kanadi je za isto skladbo prejel še nagradi OMA music award za najboljšo pesem in najboljši videospot, kar dokazuje, da je v samem vrhu tudi v svetovnem merilu.

Nato je orkester sam izvedel še vsem znano skladbo The Lion King skladatelja Johna Higginsa in s kubanskimi ritmi obarvano skladbo Conga del Fuego Nuevo skladatelja Artura Marqueza. Lahko bi rekli, da so nas zaigrane skladbe popeljale na obisk po različnih celinah in poletni večer obarvale z raznolikimi ritmi in melodijami. Navdušeni obrazi in aplavzi so orkestraše ponovno spomnili na izjemno energijo, ki smo jo tako poslušalci kot izvajalci lahko deležni le na koncertih v živo. Sedaj za orkester sledi nadaljevanje zelo pomembnega leta s projekti v znamenju praznovanja okrogle obletnice.

Liza Skrt

Oglejte si tudi