Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Pohod po porečju Nanoščice

Pohodniki iz Planinskega društva Podnanos in društva Zdravljica Lozice so se v nedeljo, 26. oktobra. 2014, odpravili na raziskovalni izlet po porečju reke Nanoščice. Nanoščica, ki izvira pod jugozahodnim robom Nanosa in vijugoma teče po postojnski kotlini skoraj do Postojne, kjer se izlije v reko Pivko, je našim krajem zeloblizu, pa vendar mnogim nepoznana. Zaradi počasnega toka ob njej nastajajo manjša močvirna območja, obdana je z značilnim močvirskim rastlinjem.
Naša pot se je začela v vasici Velika Brda pri Hruševju. Šli smo mimo posestva Škule, kjer smo izvedeli, da je bil to prvotno dvorec, kasneje pristava, potem posestvo lipiške kobilarne in nazadnje kmetijska zadruga. Pred vasico Fara (Hrenovice) smo prvič prečkali Nanoščico, v sami vasi pa si ogledali cerkev sv. Martina. Pot smo nadaljevali mimo vasi Landol in po dobri uri hoda prišli v idiličen park ob reki Nanoščici v bližini Hrašč. Ob ribnikih, obdanimi z bujnim močvirskim rastlinjem in racami, ob plavajočih gnezdiščih, smo si vzeli čas za odmor. Reko Nanoščico smo zadnjič prečili pred vasjo Zagon preko kovinske brvi,ki se dobesedno skriva v grmovju in jo s težavo najdemo. Da je bil izlet raziskovalne in poučne narave, dokazuje tudi ogled Betalovega  spodmola, ki je eno izmed najpomembnejših paleolitskih najdišč v Sloveniji. V jamo pračloveka so se z največjim navdušenjem podali prav najmlajši pohodniki. Med drugim in dvanajstim letom jih je bilo kar 9.

Za konec pa smo se povzpeli še do koče Mladika, ki stoji malo pod vrhom Prečne rebri (763 m) nad Postojno. Vreme nam je bilo naklonjeno, tako smo od tu imeli čudovit razgled na Postojno, kotlino in na hribe, ki jo obdajajo, ter na prehojeno pot. 

Vodja izleta, katerega se je udeležilo 35 pohodnikov, je bil Marko Nabergoj, ki ga je tudi idejno zasnoval, pri sami izvedbi je pomagal Sandi Nabergoj. Med povratkom je na avtobusu potekal še nagradni kviz na temo videnega in slišanega na izletu.

Sandi Nabergoj

Oglejte si tudi