Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Medgeneracijski sprehod

Da druženje z ljudmi izmodri človeka, kot pravi pregovor, se zavedamo tudi v KS Lože in Ljudski univerzi Ajdovščina. Oboji stremimo k istemu cilju: ponovno vzpostaviti sosedske odnose, povezati vaščane in sosednje vasi ter omogočiti dogajanje zunaj – na vasi. Zato smo v nedeljo, 6. marca 2016, v skupnem sodelovanju izvedli prvi medgeneracijski sprehod na Obelunc.
V res lepem številu različnih generacij, med katerimi je najmlajša udeleženka štela 4 leta, najstarejši udeleženec pa kar 79 let, smo se vaščani sosednjih vasi Lož, Slapa, Manč in Goč, pa tudi iz Vipave in Ajdovščine, zbrali v Ložah. Naše srečanje je bilo veselo, kajti kljub temu, da smo skorajda sosedje, se še vedno premalokrat vidimo. Skorajda neučakano in dobrovoljno smo se podali na pot, kjer so sprehod razigrano, igrivo in z iskrivim nasmehom vodili mlajši udeleženci, ostali pa smo klepetavo sledili njihovim korakom. Naš pogled je bil usmerjen na prebujajočo se naravo ter čudovit pogled okoliških vinogradov, ki nas opominjajo na z ljubeznijo predano delo naših sovaščanov. Imeli smo pa tudi najpomembnejšo in najlepšo spremljavo – našo besedo. Odložili smo telefone ter si s tem, ko smo se pogovarjali in si predajali neformalno znanje, vzeli čas drug za drugega, kar je najdragocenejše za slehernega človeka. Da nam je druženje res polepšalo nedeljsko popoldne, je bilo opaziti ob našem prihodu na cilj, saj smo si želeli, da se družba še ne bi razšla. Iskreno in prijazno povabilo mlade družine v Ložah nas je popeljalo v njihov dom, kjer so nas prijazno pogostili z domačim kruhom iz krušne peči, domačim salamom ter, kot se za vinogradniško vasico spodobi, s kozarcem žlahtne kapljice. Nastala so nova poznanstva in nova povezovanja različnih generacij. Udeleženci so z izrazom dobre volje in zagnanim načrtovanjem skupnih pohodov dali jasno vedeti, da je ta sprehod nekaj, kar današnji družbi primanjkuje: medgeneracijsko druženje vaščanov in sosednjih vasi.

Zavedamo se, da je medgeneracijsko druženje zelo pomembno, saj z njim socialno povezujemo generacije in s tem gradimo sožitje v družbi. To nam dajo jasno vedeti tudi ostali udeleženci Centra medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina, ki se v velikem številu udeležujejo raznih delavnic (ponedeljkov popoldanski sprehod vaščanov vasi Dolga Poljana, Budanje, Planina, Ustje, Plače, sprehod v sredo zjutraj vaščanov vasi Črniče, Batuje, Malovše, Gojače, četrtkova jutranja Kavica v Dobravljah, Križanke v Centru za tretje življenjsko obdobje, ki se odvijajo vsak petek, ponedeljkov tečaj angleščine v Črničah, obisk raznih predavanj …). Namen Centra medgeneracijskega učenja je povezovati različne generacije za prenos veščin, modrosti in izkušenj, za večjo slogo med njimi ter preseči globok prepad med generacijami in olajšati prenos znanja. Zato verjamemo, da nam bo udeležba tako na skupnih sprehodih, ki se bodo odvijali v oklici Lož kot na ostalih delavnicah, ki jih izvajamo v Centru medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina, podala ravno to, kar dandanes potrebujemo: druženje, povezovanje, rekreacijo, sproščenost in konec koncev tudi učenje, ki si ga bomo predajali. A kar je najpomembnejše – ponovno povezovanje.

Jasna Rener

Oglejte si tudi