Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

V Podnanosu smo polstili

Jesensko listje se še nenehno poigrava z vetrovi v naravi. Naši najmlajši šembidci pa so v soboto, 28. 11. 2015, v okviru zaključka Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov ustvarjali iz barvnih volnenih vlaken.

Turistično društvo Podnanos je organiziralo delavnico, kjer so se otroci seznanili in preizkusili s tehniko polstenja. To je proces ročne obdelave kosmov volne. S to tehniko so se že pred 8000 leti v Turčiji izdelovali oblačila.

Šembidski otroci so se preizkusili v dveh tehnikah, in sicer mokro in suho polstenje pod mentorstvom Vide Valič Fabčič. Najprej smo delali v najstarejši tehniki tekstilne umetnosti, to je mokro polstenje. S pomočjo milnice, vroče in mrzle vode je vsak otrok oblikoval volnena vlakna v kroglico. Nekateri otroci so bili nad to tehniko tako navdušeni, da so naredili več različno velikih kroglic ter izdelali še druge preproste oblike.

Tako starejše kot tudi predšolske udeležence smo seznanili tudi s suhim polstenjem, kjer se uporablja posebno iglo, s katero se prebada volneni kosem in tako prepleta vlakna med seboj. S pomočjo modelčkov za piškote smo izdelali različne oblike.

Turističnemu društvu Podnanos je v veselje, da je letos uspešno izvedel že peto delavnico za otroke. Staršem in starim staršem se zahvaljujemo, da so pripeljali svoje otroke na delavnico in jim nudili pomoč pri ustvarjanju ter sami bogatili svoje znanje. Hkrati pa so otroci svoj prosti čas kreativno preživeli v družbi sovrstnikov in tvorili prijateljske vezi.

 

Foto: Vlasta Lozej

Besedilo: Cecilija Vitežnik

Oglejte si tudi