Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
PET.
17°C
3°C
Oceni objavo

Petnajst let žlahtnega ustvarjanja

Folklorno društvo Vipava, ustanovljeno leta 1995, je bilo na prelomu tisočletja v najbolj ustvarjalnem obdobju svojega delovanja. Tudi v številu članov društva so bila to najbolj obilna leta. V društvu je plesalo več kot sto članov. Zelo številna je bila mladinska skupina, ki je bila glavni steber društva, spremljala jo je velika otroška skupina, ki je lepo dopolnjevala različne koncerte in nastope. To so bila res najbolj ustvarjalna leta folklornega delovanja društva v Vipavi.

Kljub tako zagnanemu in ustvarjalnemu delu, je takratni predsednik društva Anton Goričan začutil potrebo po še eni plesni skupini. Nagovarjal in vabil je v društvo nove člane, ki bi naj bili starejši od trideset let. V njih je videl več resnosti, ustvarjalni naboj in veliko pripadnost. In to mu je tudi uspelo.

V januarju leta 2001 se je zbralo nekaj parov, prijateljev in ljubiteljev folklorne kulture in prve dni februarja smo pričeli z rednimi tedenskimi vajami. Za mentorico smo prosili Marijo Čipič, pozneje poročeno Rehar, ki je bila članica mladinske skupine in je že končala izobraževalni program mentorja v Ljubljani. Zelo zagnano smo pričeli z vajami v dvorani gasilskega doma v Vipavi. Iz starih zapiskov je razvidno, da nas je plesalo koncem februarja 2001 že trinajst parov. Igral nam je Marko Fabčič s harmoniko, ki je bil zelo požrtvovalen, saj je moral določene viže več kot stokrat ponoviti. Po nekaj letih je mentorstvo učenja plesov prevzela Silvana Bajc, za njo pa Marjana Kalc. Od leta 2011 naprej pa je mentor folklore skupine v Vipavi Tomaž Gantar

V folklornem društvu Vipava, ki je lani dopolnilo 20 let delovanja, skupina starejših plesalcev letos praznuje petnajst let aktivnega ustvarjanja. Sestavlja jo dvanajst parov plesalcev. Za veselo razpoloženje skupine skrbijo: Silvana in Dušan na harmoniki, Vida z violino, Emil s klarinetom, Pavle na kitari in Stane na basu. Pod vodstvom plesnega mentorja se učimo in odkrivamo stare ljudske običaje v plesu, pesmi  in igri, in to enkrat tedensko na vajah prenašamo v koreografijo naših nastopov. Oblečeni smo v vipavske svečane kostume iz 19. stoletja, ki ponazarjajo, da je takratni Vipavec sodil v sam vrh lepo usklajenih oblačilnih trendov Avstro-ogrske monarhije.

V letu 2015 je društvo po enajstih leth znova osnovalo tudi skupino otroških plesalcev. Sestavlja jo 18 članov v starosti od 6 do 12 let. Pod mentorstvom Mirjam Goričan Štimec spoznavajo ljudsko izročilo okoliških krajev ter širšega slovenskega prostora. Radi prihajajo na vaje, še raje pa nastopajo. Za veselo vzdušje v skupini skrbita harmonikaša Urban Cvek in Urban Štimec. Za sabo pa imajo tudi že nekaj manjših nastopov. S svojo otroško radoživostjo so pomembna poživitev v društvu ter energična protiutež starejši skupini.

Folklorno društvo Vipava s svojim delovanjem raziskuje, kako so se naši predniki oblačili in živeli na področju Vipavske doline. Ljudske navade in običaje v besedi, pesmi  in plesu oživlja in prenaša na mlade, da bi se ohranili za naslednje rodove. S to nalogo in poslanstvom predstavljamo Vipavsko dolino širše po naši domovini in tudi v tujini.

V prvih pomladnih dneh, ko se vse okrog nas prebuja v novo življenje, v nas folkloristih še posebej vre. Po dolgem postnem času, času odrekanja in času, ko se ni smelo veseliti, zabavati in plesati, so naši predniki na veliko noč znova nabrusili pete in zaplesali ter pričeli sezono sobotnih plesov, porok in šager.

V namen ohranjanja te stare ljudske navade, se v Folklornem društvu Vipava tako že 21. leto, na veliko noč, z bogatim programom zavrtimo v novo sezono. Prisrčno vas vabimo, da se nam na velikonočni ponedeljek pridružite v Vipavi v Kulturnem domu na že  tradicionalnem 21. koncertu ter 15 letnici delovanja starejše skupine.

Vam, ki prebirate naš zapis, želimo prijetne in vesele velikonočne praznike ter vas vabimo v družbo veselih vipavskih folkloristov.
Folklorno društvo Vipava

Oglejte si tudi