Logo MojaObčina.si

Vipava

JUTRI
35°C
18°C
SRE.
37°C
20°C
Deli
3096

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja v Podragi

Od meseca decembra dalje je Krajevna skupnost Podraga bogatejša za avtomatski zunanji defibrilator (AED), ki je nameščen pri vhodu v vaško avtobusno čakalnico. Uporaba aparata je zelo enostavna, vendar je vseeno potrebno, da se domačini seznanijo z rokovanjem naprave, ki rešuje življenja, zato je v vasi na ta račun potekalo izobraževanje.

Podraško društvo 'Mala Moskva', ki je dragocen aparat kupilo in podarilo vasi, je tako organiziralo še tečaj temeljnih postopkov oživljanja s poudarkom na oživljanju z avtomatskim zunanjim defibrilatorjem (AED). Tečaj sta izvedla dva izkušena reševalca Stojan Bolič in domačin Gregor Vidrih.

V uvodnem delu je g. Bolič najprej predstavil način prepoznavanja in ukrepanje ob življenje ogrožajočih stanjih ter potek temeljnega postopka oživljanja in uporabo AED. Pri tem je poudaril predvsem pomen zgodnjega prepoznavanja stanj, ki zahtevajo oživljanje, saj je prav čas eden poglavitnejših dejavnikov, ki vpliva na uspeh oživljanja in s tem preživetje. Sledil je praktičen prikaz izvedbe temeljnih postopkov oživljanja in uporabo AED na lutki. V osrednjem delu smo bili na vrsti tečajniki, ki smo celoten postopek oživljanja in uporabe naprave AED izvedli na lutki. V zaključnem delu tečaja je g. Vidrih udeležencem predstavil še nudenje prve pomoči ob zadušitvi s tujki pri odraslih, otrocih in dojenčkih.

Verjetnost, da se znajdemo v situaciji, ko je iz različnih razlogov ogroženo človeško življenje, ni tako majhna, kot se morda zdi, zato je prav, da vemo kako pravilno ukrepati.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi