Za kulinarični del festivala so poskrbele predvsem članice Društva gospodinj Planina pri Ajdovščini s pripravo tipičnih vipavskih jedi, kot so šalika, z zeljem polnjeni ravioli in vipavski štruklji, sodelovali so tudi Kmetija Mežnarjevi, Penzion Sinji Vrh, kmetija Na hribu, Ma Qu fino in Mateja Marc. H kulinaričnemu delu festivala je prispevala tudi Domačija Majerija, ki pod taktirko svojega kuharskega mojstra Mateja Tomažiča sodi v sam vrh slovenske sodobne kulinarike. Za dobro voljo so vse do poznih ur skrbeli glasbeni izvajalci: Maja Založnik s svojim bendom, glasbena skupina Let's go, DJ Billy Babe ter solisti Diego Barrios Ross, Katja Konvalinka, Hana Jerončič in Aleksandra Lamut.
Med znanimi gosti v slikoviti vasici so bili med drugim igralca Uroš Smolej in Jan Bučar, pevka Kristie Clé, član skupine Perpetuum Jazzile Tomaž Cör, legenda slovenskega grafičnega oblikovanja Jani Bavčer, sommelier 1. stopnje in organizator pop-up vinskega festivala v Novem Mestu Gregor Kren in nekaj letošnjih finalistov za izbor mister Slovenije.
Zbrane goste je nagovoril župan Vipave Goran Kodelja, ki je poudaril pomen tovrstnih dogodkov za prepoznavnost Vipavske doline in njenih produktov.
Na predvečer vinskega festivala je na Slapu potekal 1. Slap Zbor, ki je gostil pevske zbore Komorni zbor Ipavska, Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina in Mešani pevski zbor Obala Koper. Koncertu pesmi o vinu, druženju in tradiciji je sledila vinska degustacija lokalnih vin.
Prvi izvedbi obeh festivalov sta bili uspešni, tako da lahko pričakujemo njuni ponovni izvedbi v letu 2020.
Foto: Jan Čermelj