Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Slapenski plac oživila kar dva festivala

Slap, ki je sicer poznan po odličnih vinskih kleteh, sta 14. in 15. junija oživila kar dva festivala. Na tamkajšnjem osrednjem trgu ali placu je obiskovalce z različnih krajev Slovenije in tujine gostil Slap Vino Festival in Slap Zbor, ki sta potekala prvič in ki sta nudila preplet lokalne gastronomije s kulturo. H kulinaričnemu delu festivala je prispevala tudi Domačija Majerija, ki pod taktirko svojega kuharskega mojstra Mateja Tomažiča sodi v sam vrh slovenske sodobne kulinarike. Na vinskem festivalu je zbrane nagovoril župan Vipave Goran Kodelja.
Prvi Slap Vino Festival je v soboto, 15. 6., s prepletom vinske in kulinarične ponudbe ter kulture izpostavil Vipavsko dolino in še posebej slikovito vasico Slap kot destinacijo odličnih užitkov. Na dogodku, ki se je zaključil pozno v noč, so se svojimi vini, med katerimi sta bili izpostavljeni avtohtoni vinski sorti zelèn in pinela, predstavili predvsem lokalni vinarji, in sicer vina Benčina, Ferjančič, Jamšek 1887, Marc, Na hribu, Petrič, Pregeljc, Tomas, Vipava 1894, Guštin, Hiša vin Rondič, Malik, kmetiji Rehar in Trošt, posestva Rouna, Burja in Štokelj, vinarstvo Dora Erzelj, vinski kleti Miška in Žorž 1696. Dogodka se je udeležila tudi Pivovarna Slap Uroš Črnigoj.

Za kulinarični del festivala so poskrbele predvsem članice Društva gospodinj Planina pri Ajdovščini s pripravo tipičnih vipavskih jedi, kot so šalika, z zeljem polnjeni ravioli in vipavski štruklji, sodelovali so tudi Kmetija Mežnarjevi, Penzion Sinji Vrh, kmetija Na hribu, Ma Qu fino in Mateja Marc. H kulinaričnemu delu festivala je prispevala tudi Domačija Majerija, ki pod taktirko svojega kuharskega mojstra Mateja Tomažiča sodi v sam vrh slovenske sodobne kulinarike. Za dobro voljo so vse do poznih ur skrbeli glasbeni izvajalci: Maja Založnik s svojim bendom, glasbena skupina Let's go, DJ Billy Babe ter solisti Diego Barrios Ross, Katja Konvalinka, Hana Jerončič in Aleksandra Lamut.

Med znanimi gosti v slikoviti vasici so bili med drugim igralca Uroš Smolej in Jan Bučar, pevka Kristie Clé, član skupine Perpetuum Jazzile Tomaž Cör, legenda slovenskega grafičnega oblikovanja Jani Bavčer, sommelier 1. stopnje in organizator pop-up vinskega festivala v Novem Mestu Gregor Kren in nekaj letošnjih finalistov za izbor mister Slovenije.

Zbrane goste je nagovoril župan Vipave Goran Kodelja, ki je poudaril pomen tovrstnih dogodkov za prepoznavnost Vipavske doline in njenih produktov.

Na predvečer vinskega festivala je na Slapu potekal 1. Slap Zbor, ki je gostil pevske zbore Komorni zbor Ipavska, Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina in Mešani pevski zbor Obala Koper. Koncertu pesmi o vinu, druženju in tradiciji je sledila vinska degustacija lokalnih vin.

Prvi izvedbi obeh festivalov sta bili uspešni, tako da lahko pričakujemo njuni ponovni izvedbi v letu 2020.

 

Foto: Jan Čermelj

Oglejte si tudi