Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 23.10.2017

pretežno oblačno
Ponoči in v jutranjih urah se bo postopno povsod pooblačilo. Zjutraj bodo na zahodu že možne rahle padavine, drugod bo še suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na obali do 15 stopinj C.
7°C | 18°C
torek, 24.10.2017
4°C | 20°C
sreda, 25.10.2017
4°C | 18°C
četrtek, 26.10.2017
6°C | 20°C
Opozorila
Sobota, 21.10.2017 ob 16h
V nedeljo popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja, ki bo do ponedeljka zjutraj oslabela. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki vetra dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.
7°C
18°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Lože se prebujajo


LOKALNE SKUPNOSTI, PROSTOVOLJSTVO, DOGODKI, DRUŠTVA

| |
21.12.2015      13:52
A A

Lože se prebujajo


Pregled dogodkov:


Deli:

VALENTINOV PLES V MASKAH - PUSTOVANJE

Čas, ko mrzla zima prepušča mesto prijaznejši pomladi, je bil na Slovenskem že od nekdaj dober razlog za številna praznovanja. Začetek novega naravnega in kmetovalnega cikla je najbolj veselo obeležil pust. Vendar pa pustovanje ni pomenilo samo vedno dobrodošlega obdobja  veseljačenja, temveč je v svojih izvornih oblikah temeljilo na vrsti poganskih magičnih prvin, s katerimi so ljudje skušali vplivati na naravo. Začetek prebujanja v letošnjem letu je bilo 14. februarja, s pustovanjem katerega v KS Lože in KS Manče pripravljamo že peto leto, vendar je bilo letošnje še bolj posebno, ker ja bilo ravno na praznik zaljubljencev, zato je bil valentinov ples v maskah. Prostor ter  nagrade je okrasila in aranžirala Andreja Jamšek iz Lož.

PRAZNIK VSEH ŽENSK IN MOŠKIH

Praznik, ki je posvečen izkazovanju pozornosti, hvaležnosti za njihovo poslanstvo.

Mesec marec je odprl svoje duri, prvi zvončki in žafrani že krasijo naše vrtove in kličejo pomlad. Dnevi se daljšajo in narava nas vabi k delu. V tem času se spominjamo vseh žena, mater in očetov, pa tudi starih staršev. Vsem smo hvaležni za vse, kar dobrega za nas storijo. 

In prav to smo želeli v KS Lože s kulturnim programom pokazati vam, dragi starši, stari starši ter ostali krajani Lož in Manč. 13. marca, smo pripravili nastop otroške skupine VIPAVSKIH TAMBURAŠEV pod vodstvom Mete Praček in otroškega pevskega zbora osnovne šole Draga Bajca Vipava, podružnica Goče pod vodstvom Sare Furlan. Zvok tamburic in ubrano otroško petje nas je popeljalo v lep pomladni čas , ki je že trkal na vrata.

ČISTILNA AKCIJA - ODPRLI SMO VRATA NA STEŽAJ IN OČISTILI LOŽE

Ko je pomlad  prišla v deželo, smo skupaj s turističnim društvom Lanthieri organizirali čistilno akcijo in očistili vas Lože. Zbralo se je kar nekaj prostovoljcev in pokazalo dobro voljo za čisto in urejeno vas ter njeno okolico.Upamo , da bo naslednje leto tudi tako.

NAREDIMO NEKAJ ZA SVOJE ZDRAVLJE

Bližal se je poletni čas, kjer nam narava  ponuja bogastvo za naše zdravje

V Ložah smo letos pripravili tri delavnice na temo Naredimo nekaj za svoje zdravje, pod vodstvom Nataše Mohorčič iz Lož.

Prva delavnica je bila 28. maja, v kateri smo izdelovali kreme in macerate iz domačih zelišč po naravnem postopku brez dodanih kemikalij ter našteto E-ji. Nataša nam je zelo izčrpno pripravila gradivo in nas poučila o zgradbi in sestavi kože. Predstavila nam je sestavine katere uporablja pri izdelavi, ki morajo biti naravne, čiste in neoporečne. Vse kreme vsebujejo domač čebelji vosek, katerega sami pridelajo doma, ker se ukvarjajo med drugim tudi s čebelarstvom, domače olivno olje, lanolin , karitejevo maslo, destilirano vodo , …Macerati pa so osnova za izdelavo mila, katere Nataša tudi sama pripravlja iz domačih zelišč.

Druga delavnica je bila 23.novembra in  v kateri smo izdelovali pilinge in balzame za ustnice. Pripravili smo tri pilinge za kožo katere uporabljamo po tuširanju in si jih namažemo na mokro kožo speremo z vodo in nežno obrišemo ter s tem nahranimo kožo.

Tretja delavnica pa ja bila v mesecu decembru. Na njej pa smo izdelovali glicerinska mila z zelišči in dišavami primernimi za mesec december. Uporabili smo cimet, pomarančo, limono, vanilijo, jabolko, bleščice. Za ta mila je značilno, da so dokaj hitro narejena , ker ni potrebno dolgotrajno sušenje kot pri milih katere vsebujejo čebelji vosek in so zelo primerna za obdarovanje še posebno za božično novoletne praznike. Na vseh delavnicah je bila kar lepa udeležba  pri zadnji pa so udeleženke s seboj prinesle še pecivo. Zahvaljujemo  se Nataši za požrtvovalnost in napore ki jih vlaga v izdelavo domačih naravnih izdelkov za zdravje , dober izgled kože ter dobro počutje.

USTVARJALNE DELAVNICE - KROMPIRJEVE POČITNICE

Poskrbeli smo tudi za najmlajše in pripravili nekaj delavnic tudi za njih.

Skupaj s Krajevno skupnostjo Lože in mentoricami Natašo Mohorčič  ter Andrejo Jamšek  iz Lož je ustvarjalo kar lepo število otrok. Delavnica je bila prvič v torek 27. oktobra in drugič v četrtek 29. oktobra. Otrokom so se pridružili tudi njihovi starši in izpod njihovih spretnih rok  in otroške domišljije so nastajali izvirni izdelki od učene sove, zvite lisice,neustrašnega medveda… iz krompirja so izdelovali štampiljke  v obliki listov in jih natisnili na svoje drevo. Izdelke so po končani delavnici odnesli s seboj v spomin na brezskrbne otroške dni.

Na drugi delavnici, ki je bila v novembru, smo imeli URE PRAVLJIC  pod vodstvom Nataše Mohorčič . Otrokom  je prebrala pravljico ZVERJASEC , potem so si jo kot v kinu še pogledali in jo na kocu še narisali. Otroška domišljija pač nima meja in tako so nastale unikatne risbe.

Na tretji delavnici 7.decembra, pa so izdelovali novoletne okraske in voščilnice tudi pod vodstvom Nataše Mohorčič. Novoletne okraske je Nataša že prej pripravila in jih vlivala v modele. Otroci pa so jih, mlajši barvali  z voščenkami malo večji pa z barvami. Voščilnice so izdelovali s pomočjo staršev in Nataše ter jih okrasili z bleščicami tako, da se je vse bleščalo kot čas v katerega prihajamo.

Na vseh treh delavnicah je bila zelo velika udeležba otrok in njihovih staršev , po končani delavnicah pa smo jih pogostili  s piškoti, z domačim zeliščnim čajem in posladkali z domačim medom ter jih podučili o zdravem pomenu medu, ki ga ima za naše zdravje.

Delavnice bomo nadaljevali tudi v naslednjih mesecih ter tako spodbujali otroško domišljijo in njihovo ustvarjalnost.

MIKLAVŽEVANJE – PRIHOD MIKLAVŽA

Čarobni december in čas obdarovanja je bil zanimiv tudi v Ložah. Prvi izmed treh dobrih mož je sv. Nikolaj oz. Miklavž in je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi okrog in jim prinaša darove - pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov - hudičev.

Prvič smo prihod sv. Miklavža skupaj KS Lože in KS Manče pripravili v cerkvi na Gočah, prejšnja leta je sv. Miklavž v spremstvu angelčka in hudičev po starih običajih hodil od hiše do hiše. Ogledali smo si otroško predstavo o prihodu sv. Miklavža, katero je pripravila Meta Žgur iz Lož. Vse otroke smo simbolično obdarili in jim pričarali nasmeh.

ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

Hiter tempo življena, stres, pomanjkanje časa… vse to nas obremenjuje in nam pobira energijo. Zavedamo pa se, kako je za ohranitev zdravja in vitalnosti pomembna rekreacija, gibanje in zdrav način prehranjevanja. Že drugo leto se ob petkih zvečer namesto poležavanja na domačem kavču odpravimo na rekreacijo v prostore krajevne skupnosti Lože, katero ob prijetni glasbi  prostovoljno pripravi in vodi živahna, polna energije simpatična Tatjana Vodopivec iz Lož. Prejšnja leta sta rekreacijo vodila profesionalna vaditelja Leon Marc iz Lož in Borut Semenič iz Manč. Zaenkrat se rekreirajo samo ženske upamo, da se nam pridruži tudi kakšen predstavnik moškega spola.

KMEČKE IGRE TREH VASI – LOŽE , MANČE IN GOČE

V Ložah so letos med, 12. 13. in 14. junijem potekale že 13. tradicionalne kmečke igre treh vasi Lože , Manče in Goče.

Letošnji konec tedna, namenjen kmečkim igram treh vasi, se je začel nekoliko drugače kot prejšnja leta. Krajani Lož smo namreč v goste povabili učence OŠ Draga Bajca Vipava, podružnice Goče, ki so uvod v kmečke igre popestrili z zanimivim kulturnim programom. V stari šoli Lože so poslušalce do ušes nasmejali z dramsko igro Butalci, v melodije glasbe pa jih popeljali s prepevanjem.

V soboto so se kmečke igre v poznih popoldanskih urah otvorile z malim nogometom na travi večer pa zaključil z rock koncertom ansambla Ikebana. Nedeljsko dopoldne smo pričeli s košarko trojic, nadaljevali s tekmovanjem v kmečkih igrah in briškuljado. Kmečke igre naj bi zaključili z ansamblom Primorski Fantje in ansamblom Stil, žal pa nam jo je vreme močno zagodlo. Z obale je prišel naliv dežja in nam Primorske Fante zalil, ko se je vreme zjasnilo smo nadaljevali kmečke igre z ansamblom Stil ter podelili nagrade. Gonilna in požrtvovalna sila kmečkih iger je bil Erik Jež iz Lož , pomagala pa mu je mladina vseh treh vasi, ker svet pač na mladih stoji. Poskrbeli pa smo tudi za hrano in pijačo.

PRVA ČEBELARSKA MAŠA V LOŽAH

Prisotnost čebel v okolju je pomembna za vzdrževanje ravnovesja naravnih ekosistemov kot tudi za kmetijstvo. Brez čebel tudi življenja ni, zato smo njim in čebelarjem Čebelarskega društva Ajdovščina v čast imeli prvo čebelarsko mašo v Ložah. Na pobudo čebelarja Jožeta Reharja  iz Lož in skupine požrtvovalnih in vztrajnih čebelarjev  ter predsednika čebelarskega društva Ajdovščina Aleša Turka smo se odločili, da bi se 29. avgusta s sveto mašo poklonili čebelam in čebelarjem ter sv. Ambroža zaprosili, da še naprej varuje njih in njihove marljive delavke. Sveto mašo sta darovala Goški župnik Ivan Furlan in župnik iz Slapa Franc Kralj. Za cerkveno petje so poskrbele pevke iz Gradišč pri Vipavi.

BOŽIČNI KONCERT

Za konec leta in bližajoče praznike, pa so nas 19.decembra, razveselili otroci pod vodstvom Mete Žgur iz Lož in nam pripravili božični koncert, božično zgodbo ter prepevali božične pesmi in ustvarili čudovito predpraznično vzdušje. Še pokrajina, če bi se v belo odela zimska pravljica, bi oživela.

Tako smo leto v Ložah s prireditvami zaključili, drugo leto pa bomo pričeli z novimi.

Vsem krajanom Lož želimo za praznike veliko osebne sreče, zdravja, notranjega miru in vse dobro v letu , ki prihaja.
Melita Dolenc
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vipava!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!