Vipava

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Novi turistični boni 2021

Vsem nam je že znano, da smo v letu 2021 prejeli tako imenovane turistične bone, podobno kot lansko leto, le nekoliko drugače. Letošnji boni nimajo enake vrednosti kakor lanski. Bone ločimo od lanskih bonov po oznaki BON21. Nove bone je mogoče unovčiti za precej širok krog storitev.

Veliko ljudi se sprašuje, kje vse lahko unovčijo svoj nov turistični bon - BON21. V nadaljevanju podajam nekatera pogosta vprašanja v zvezi z novimi turističnimi boni in odgovore nanje. 

1. Kje vse lahko unovčim nov turistični bon (BON21)?

BON21 je mogoče unovčiti v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Mogoče ga je unovčiti pri ponudnikih, ki to omogočajo. Vsi ponudniki ne omogočajo unovčitve bonov, torej ne vsi ponudniki sprejemamo bona kot plačilno sredstvo.

2. Kolikšna je vrednost bona BON21? 

Za vse polnoletne osebe, ki so bile na dan 30.6.2021 polnoletne in osebe, ki bodo do konca leta dopolnile 18 let, znaša vrednost bona 100, 00 EUR.

Za vse ostale osebe (mladoletniki, otroci) znaša vrednost bona 50 EUR. 

3. Kje dobim obrazec za unovčitev bonov?

Obrazec dobite pri ponudniku storitev. 

4. Ali je bon deljiv?

Da. BON21 je deljiv. To pomeni, da lahko nekdo pri prvem ponudniku porabi 30,00 EUR bona, pri drugem preostalih 70, 00 EUR. Ni potrebno, da upravičenec porabi celotno vrednost bona - 100, 00 EUR (ali 50, 00 EUR) zgolj pri enem ponudniku.

5. ali lahko z BON21 plačam šolske potrebščine?

Da, a le določene in le pri določenih ponudnikih. Primer: Mogoč je nakup  delovnih zvezkov v poslovalnicah Mladinske knjige in DZS -ju. 

6. Zakaj lokalna restavracija ne sprejeme bona?

Najbrž restavracije ni na seznamu ponudnikov, ki omogočajo plačilo z bonom. Ponudniki niso dolžni sprejemati bonov, o tem sami odločajo. 

7. Kaj, poleg ustreznega obrazca, potrebujem za unovčitev bona?

Potrebujete še kopijo osebnega dokumenta.

8. Ali lahko moj bon unovči kdo drug?

Lahko, a pod določenimi pogoji. Izsek iz pojasnil Finančne uprave RS: V zakonu je določena  prenosljivost bona med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Ne prenaša se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.

9. Ali lahko letos unovčim lanske in nove turistične bone?

Lahko. 

10. Kje lahko preverim ali mi bon pripada?

Najlažje boste to preverili preko sistema e - davki.

Uporabna povezava, za več informacij:

https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/turisticni_bon_in_bon21/ 





Oglejte si tudi