Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

Večer z Marijo Merljak na Gočah

V okviru projekta VITR, ki poteka pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina, smo sredi decembra v prostorih krajevne skupnosti Goče večer namenili lokalno pridelani hrani z vsebnostjo vode in katera je primernejša za naš organizem. Z nami je bila gostja Marija Merljak, široko poznana svetovalka na področju zdrave prehrane.

V uvodu se je na hitro sprehodila skozi ključne napotke, ki so znani iz ljudske tradicije: »Česen, čebulo in zeleno so uporabljali pri krvnem tlaku, grozdje in vino za dobro ožilje, slive zoper krčne žile, krompir, borovnice, grozdje, jabolka, riž, skuto in solato proti strjevanju krvi, rozine in glog pri srčni slabosti, po srčnem napadu pa rdečo peso, med in šipek. Vse to so ljudje že davno vedeli, bralci knjig tudi ob prebiranju starih antičnih in pozneje samostanskih knjig.« Marija Merljak poudarja, da je za zdravje in dobro počutje potrebna tudi dobra misel: »Stari očetje in matere so, kot se spominjam iz mladosti, radi rekli, da si lahko s slabimi mislimi prikličemo bolezen. Odganjali so jih tudi tako, da so se veliko družili, plesali in se veselili življenja. No, za rekreacijo jim ni bilo treba skrbeti, saj so bili nenehno v gibanju med delom na polju in v gozdu.« Razkrila nam je, za kaj je dober paradižnik, za kaj paprika, pa orehi, oljčno olje, fige, da motovilec krepi srčno mišico. Priporoča vse tisto, kar sicer že vemo: »Pestrost v prehrani, zmernost, veliko gibanja in dobrih misli.« Marija pravi, da vsega ne moremo rešiti niti s pravilnim prehranjevanjem, potrebna je tudi pozitivna življenjska naravnanost, ki krepi naše telesne moči, imunski sistem in spremeni govorico našega telesa. Vodila nas je od spoznanja, kako pomembno je ravnovesje v človekovem telesu, kako mora biti hrana podpora zdravilom, pa do tega, kako čim več dobiti iz hrane.

Ob prijetnem klepetu smo zaključili še en lep decembrski večer.

Anja Godnič

Oglejte si tudi