Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

V Dolgi Poljani 'se dogaja'

Športno kulturno društvo Tabor iz Dolge Poljane nadaljuje svojo že pred leti začrtano pot. Letos so izvedli že štiri delovne akcije, preostane pa jih še nekaj.

Prva akcija očistimo Slovenijo je tudi Dolgopoljce kar precej podžgala, saj od takrat vsako leto organizirajo čistilni dan (običajno je to sobota), ko se dopoldne zberejo na Martinšu – v športnem parku. Razdelijo se v skupine in odidejo svoji nalogi naproti. Tudi letos sredi aprila se jih je zbralo kakšnih trideset. Pokosili in očistili so okolico igrišča, dodali zadnje pečate za latnik potomke slavne trte z Lenta v Mariboru, ki je bila posajena pred štirimi leti in je do sedaj že dvakrat obrodila nekaj grozdkov, ki pa so bili seveda tarča mladih na igrišču. Tudi okolico vodnega zajetja Dušaki pod Budanjami so uredili, na poti pa so seveda v vreče pospravili tudi kakšno stvar, ki ne sodi ob cesto ali v naravo.

Že nekaj let je tradicija, da Dolgopoljci postavijo ob glavni cesti Vipava – Ajdovščina 'mlaj', na predvečer prvega maja. Tudi letos je bilo tako. Po mlaj je mladina odšla na Križno goro že nekaj dni pred tem, saj so ga morali še ustrezno pripraviti na postavitev. Sama postavitev se je sicer malo zapletla, v spodbudo pa so jim številni vozniki, ki so se peljali mimo, glasno trobili.

Tudi pohod na Goro je že nekajletna tradicija, ki se ga udeležijo skoraj vsi krajani, ki so sposobni in zmorejo opraviti s tem vzponom, vsi ostali pa se na prizorišče lahko tudi pripeljejo. Letošnjega pohoda, ki je bil na nedeljo 1. junija, se je udeležilo okrog devetdeset prebivalcev, ki so bili na vrhu deležni osvežujočega napitka.

Naslednja velika naloga, ki čaka krajane Dolge Poljane, krajevno skupnost in športno kulturno društvo, je priprava krajevnega praznika v juliju. Na ta dan se je zvrstilo že kar nekaj pomembnih obiskov. Tako nas je obiskal evropski poslanec Lojze Peterle, plavalec Martin Strel, Rudi Zavrl, Tv ekipa NBC iz ZDA in seveda kopica priznanih umetnikov in kulturnikov. Po krajevnem prazniku bo sledil še tradicionalni balinarski turnir, ki pripelje v Dolgo Poljano najboljše ekipe iz zahodne Slovenije in Ljubljane. Pri nas so tekmovali že takšni asi, kot je svetovni prvak Anže Petrič, evropska prvakinja Tadeja Sodec …

Letošnji krajevni praznik v Dolgi Poljani bo 5. julija. Slovesno bodo predstavili nov latnik, ki so ga uredili ob potomki trte iz Lenta, poleg zabave s triom Dado vas čaka še bogat srečelov. Vstopnine ni, zanimivo in pestro dogajanje v Dolgi Poljani je torej zagotovljeno, zato velja povabilo, da jih obiščete. Ne bo vam žal.

Emil Milan Fras

Oglejte si tudi