Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Občina Vipava cveti 2022: srečanje ljubiteljic cvetja v Vrhpolju

Gotovo vsi poznate rek, da je hiša brez cvetja kot človek brez duše. Le kaj bi svet brez nežnih vonjav žametnih vrtnic in brez pisane barvne palete, ki olepša vsak dom in vrt? Nekaj je gotovo: vsak cvet podari življenje na vrtnih gredicah in poudari lepoto narave, ki nas obdaja ter predstavlja pestrost bivanjske kulture.

V četrtek, 12. maja 2022, smo bile priča sproščenemu srečanju ljubiteljic rož in vrtov, ki ga je vodila Marija Trošt iz Budanj. Verjetno je ni potrebno posebno predstavljati, saj je njen vrt postal prava medijska zvezda; obiskali so ga namreč številni novinarji tako domači kot tuji, ki se ukvarjajo s tovrstno tematiko. Marijin vrt so občudovali gledalci širom po Sloveniji, bodisi v časopisih in revijah, bodisi preko televizijskih zaslonov. Za svoje izjemno delo je prejela številne nagrade in prav zaradi njenega estetskega okusa jo vedno znova vabijo k sodelovanju ali urejanju različnih vrtov in teras.

V sklopu akcije Občina Vipava cveti 2022 - Trajnostna ureditev domačega okolja, je podžupanja Občine Vipava Sonja Lukin uvodno predstavila ljubiteljsko vrtnarko Marijo Trošt ter izpostavila skrb za trajnostno ureditev okolja, ki vedno bolj pridobiva globalen pomen. Kot je navedeno na spletni strani Občine Vipava, v rubriki Turizem: »V urejenem okolju se bomo bolje počutili ne samo občani, ampak tudi turisti, ki se bodo zato radi vračali in ponesli glas o Vipavi in njenih urejenih vaseh tudi drugim«. Skoraj gotovo je med nami največ tistih, ki nas povezuje ljubezen do narave in radi skrbimo za lepoto naše neposredne okolice.

Marija je začela urejati svoj pravljični vrt leta 2003, ko se je preselila v svoj novi dom. Začetek je bil težak, kot se za začetke spodobi, a polagoma se je njenim prvotnim idejam pridružilo še na tisoče novih in danes lahko občudujemo vrt, ki kar prekipeva od življenja. Njena prva vrtnica je bila New Dawn (Nova zora), kateri so se kmalu pridružile še nove sorte vrtnic, hortenzij, orlic, tulipanov, trajnic in še bi lahko naštevali.

Luka in Marija sta par, ki eden drugega navdušujeta za vsakodnevna dela na vrtu. Luka skrbi za izdelavo lesenih opor in visokih gred, Marija pa po temeljitem premisleku posadi različne vrste rastlin, ki se med seboj morajo ujemati tako glede na njihove specifične lastnosti kot tudi glede barvne usklajenosti in umestitve z okoljem. Težko verjamemo, da je na borih 570 m2 toliko življenja in toliko biotske pestrosti, a kjer je volja, je tudi pot! Tako se Luka in Marija vsako leto veselita ptičjega petja na drevesu sredi vrta, pa tudi ostale živali ju obiščejo. Marija je poudarila, da ni vse v denarju, da je mogoče marsikaj privarčevati in izdelati doma, poiskati ideje v naravi. Predvsem pa čim manj ali sploh ne uporabljati raznih škropiv, razen ko je res neobhodno potrebno. V njenih albumih smo lahko občudovale neizmerno lepoto njenega cvetja in zelenja, ki je še lepše, ko ga vidimo v živo.

Mimogrede: ste vedeli, da je letos 'moderna' vijolična barva? Tudi pri cvetlicah obstajajo določeni trendi; v kolikšni meri se jih držimo, je stvar okusa in znanja posameznika.

Dogodka so se udeležile tudi direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava Barbara Repovž s sodelavkama Špelo in Urško, vse udeleženke pa smo na koncu prejele čudovite male šopke, ki jih je Marija namenila vsaki posebej. Zanimivo srečanje je Marija sklenila s prisrčnim vabilom na ogled njenega vrta, od koder obiskovalci odhajajo z nasmeškom in s šopkom dišečih cvetlic.

Za vse ljubiteljice in ljubitelje rož in vrtov: Marijin raj si lahko ogledate na spletni povezavi : https://www.tvambienti.si/10/05/2019/romanticni-vrt-nadarjene-vrtnarice-v-budanjah/ ali pa jo lahko obiščete (po predhodni najavi) na njenem domu, kjer boste lahko v živo občudovali številne barvno usklajene odtenke različnih cvetlic, umeščene v dovršeni harmoniji raznih grmovnic ter dreves.

Bralce in bralke pa vabimo, da sodelujete v nagradni akciji ‘Občina Vipava cveti 2022’, ki bo potekala pod okriljem Zavoda za turizem TRG Vipava do najpozneje 20. junija 2022. Več o nagradni akciji si lahko preberete na spletni strani : https://www.vipava.si/vsebina/obcina-vipava-cveti-2022.

Ingrid Patricia Boben

Oglejte si tudi