Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Popoldan na Slapu v januarju 2019

Mesec januar je bil na programu Popoldan na Slapu uspešen mesec, v katerem smo prostovoljci poleg redno odprte Slapenske knjižnice poskrbeli še za organizacijo dveh delavnic, in sicer delavnice pletenja košar iz beke ter za delavnico krašenja sveč za svečnico.

Beka je drevo z dolgimi in upogljivimi vejami, iz katerih so v preteklosti pletli košare in druge predmete, veliko pa so se uporabljale za potrebe vezanja v vinogradih. Na Slapu smo se odločili, da bomo ob pomoči Marka Kokalja ta stari običaj obnovili in tako smo v soboto, 12. januarja 2019, organizirali delavnico za otroke in mladino ter vse ostale, ki jih to zanima.

Beko smo nabrali sami, veliko pa so nam pri tem pomagali sovaščani in nam jo tudi pripeljali, za kar se jim zahvaljujemo. Vsak udeleženec delavnice si je izdelal svojo pleteno košaro, ki jo je ob koncu delavnice odnesel domov. Take košare so uporabne za različne namene, lahko jih uporabljamo kot okrasni lonec za rože, koš ali kaj drugega. Predvsem je pomembno, da so udeleženci delavnice videli, da je pletenje lahko zelo enostavno in se ga lahko vsakdo loti doma.

Poleg pletenja košar smo na Slapu med letošnjo zimo izvedli še eno prijetno ustvarjalno delavnico. Otroci so z naravnimi materiali krasili sveče, ki so jih na svečnico odnesli k blagoslovu. Uporabili so narezane šibe leske, vrbe, trt in drugih vejic, ki smo jih nabrali v okolici domov, jih povezali z navadnimi vrvicami ali okrasnimi trakovi in jim dodali drobne okraske. Tako so ustvarili čudovite dekoracije. Z njimi si bodo doma polepšali zimske večere in pričarali čudovito vzdušje, ko bodo v svojih domovih prižigali blagoslovljeno svečko, ki so jo skrbno okrasili z lastnim trudom in iznajdljivostjo.

V prihodnjih mesecih prostovoljci programa Popoldan na Slapu pripravljamo še več aktivnosti, za katere upamo, da se jih boste udeležili v čim večjem številu.


Tadej Kobal in Ingrid Petrič

Oglejte si tudi