Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

'Aktivno dopoldne za zdravo staranje' v Podnanosu odlično uspelo

Center za krepitev zdravja ZD Ajdovščina zavzeto izvaja številne aktivnosti za osveščanje starejših prebivalcev na področju zdravstvene preventive in se trudi za dostopnost tovrstnih informacij do prebivalcev občin Ajdovščina in Vipava. V zavedanju, da  starejše občane zdravstveno preventivne informacije težje dosežejo, so v Centru za krepitev zdravja ZD Ajdovščina v letošnjem poletju posebno skrb namenili prav starejšim prebivalcem obeh omenjenih občin. Aktivnosti so združili v program, imenovan Aktivno dopoldne za zdravo staranje. Program, namenjen starejšim od 60 let, so dobesedno približali (naredili dostopen) ljudem tako, da so, ali pa tekom poletja še bodo, na terenu obiskali kar 12 krajev iz obeh občin.
Med kraji, kjer se je že izvajalo Aktivno dopoldne za zdravo staranje, je tudi Podnanos.
18. julija 2023 so udeležence programa v Kulturnem domu Podnanos obiskale štiri strokovne zdravstvene delavke iz CZS: Sara Hrovatin, dipl. fizioterapevt, Špela Raspor, dipl. medicinska sestra, Aneja Kodrič, mag. psihologije in Maja Pavletič, dipl.dietetik. V programu, ki je trajal štiri polne ure, so udeležencem, vsaka s svojega strokovnega področja, predstavile izredno koristne in zanimive zdravstveno preventivne vsebine.
V aktivno dobro jutro je udeležence z gibalnimi vajami, prilagojenimi za starejše, popeljala fizioterapevtka Sara Hrovatin. Spotoma je pojasnila tudi cilj posameznih vaj: ohranjanje telesnih spretnosti, gibljivosti, koordinacije, moči. Vzdrževanje vsega naštetega občutno pripomore k varnejši starosti, saj je redna vadba namenjena starosti brez poškodb.
Diplomirana medicinska sestra Špela Raspor je udeležencem opravila meritve krvnega tlaka ter sladkorja in holesterola v krvi. S pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem visokega krvnega tlaka in holesterola namreč lahko bistveno zmanjšamo srčno žilno ogroženost.   Medicinska sestra je opazila, da je med udeleženci več tistih s povišanim holesterolom in manj onih, ki imajo povišano vrednost sladkorja. Zato je razmišljala, da bi bilo smiselno jeseni opraviti še eno dodatno delavnico, ki bi jo namenili samo izobraževanju o holesterolu, s čimer so se strinjali tudi udeleženci.
Naslednja aktivnost je bila namenjena testiranju telesne pripravljenosti. Pri testiranju je sodelovalo več strokovnih delavk. Udeleženci so po navodilu opravili dve kratki, komaj nekaj minutni  telesni aktivnosti. Strokovna medicinska delavka pa je iz rezultata meritev razbrala, kakšna je telesna pripravljenost udeleženca: nadpovprečna, povprečna ali podpovprečna.
Sledila je aktivnost, v kateri so udeleženci podrobneje spoznali skrb za prehrano, saj je od pravilne prehrane v mnogo čem odvisno tudi naše zdravje. Dietetičarka Maja Pavletič je  udeležencem predstavila osnovne skupine živil, ki jih telo potrebuje za uravnotežen obrok: škrobnata živila, beljakovinska živila in zelenjava. Posamezna živila so udeleženci razvrščali v pripadajoče skupine in se učili sestavljanja krožnikov za različne dnevne obroke.  Kombiniranje živil je bilo zelo zanimivo, saj je  pri polnjenju krožnika vedno potrebno upoštevati pravilo: pol krožnika zelenjave, ena četrtina krožnika škrobnatih živil in ena četrtina krožnika beljakovinskih živil. Del zelenjave smemo nadomestiti s sadjem, maščobe pa merimo z žlico. Prehrana je bila vsekakor področje, pri katerem so se udeleženci zelo razživeli in razgovorili. Kako tudi ne? Ugotovili so, da vso teorijo zelo dobro obvladajo, prenos teorije v prakso pa je mnogo težji …
Na koncu je dobila besedo še psihologinja Aneja Kodrič. Spregovorila je o pomenu ohranjanja odnosov za čustveno zdravje starejših. Izpostavila je pomen vzdrževanja stikov  s sorodniki in prijatelji za preprečevanje samote. Lastna pozitivna samopodoba starejših in zavedanje lastne vrednosti starostnikov sta pomembni zato, ker jim bosta pomagali pri vključevanju v družabno življenje. Za čustveno zdravje starejših je dobrodošlo tudi vključevanje v krožke, društva in interesne skupine. Ravno tako je pomembno tudi notranje zadovoljstvo, ki ga starejši negujejo in vzdržujejo ob ukvarjanju z različnimi ročnimi deli ali miselnimi igrami. Udeleženke so tudi pri tej vsebini aktivno sodelovale v razgovoru s svojimi izkušnjami in predlogi.
Stroškovno je bilo Aktivno dopoldne za zdravo staranje pokrito iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja, dogodek pa sta podprli in pri tem tudi sodelovali Občina Ajdovščina in Občina Vipava.  
Vseh petnajst udeleženk in en udeleženec so se na koncu  strinjali, da so skupaj preživeli ne le aktivno, pač pa tudi koristno, poučno in zelo prijetno dopoldne. Hvala vsem, ki so dogodek omogočili in pri njem sodelovali.
Alenka Skupek   

Oglejte si tudi