Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
PON.
22°C
12°C
Oceni objavo

Kulturni nastop za praznik

Prav na praznik, to je 15. septembra, je bilo v Ljubljani pod okriljem Ministrstva za obrambo organizirano praznovanje 10. obletnice delovanja Medgeneracijskega prostovoljskega društva za kakovostno staranje zaposlenih in nekdanjih delavcev Ministrstva za obrambo ter vseh drugih, ki so se jim pridružili. Ali naključno ali namenoma je bilo MIDS-u iz Ajdovščine dodeljen kulturni program. Letošnje srečanje je bilo še posebej svetleče, kajti člani so izdali zbornik, v katerem so predstavili svoje veliko delo. Iz zbornika, ki nosi naslov Modrost v jeseni, diha ljubezen do sočloveka, kažipot 10-letnega delovanja.

Zbrani v veliki telovadnici v Ljubljani smo začeli praznični dan. Vrstili so se pozdravi z dobrimi željami prisotnih in tistih, ki so se zaradi obveznosti opravičili, med njimi je bil tudi minister za obrambo. Prizadevni člani MIDS-ov so prejeli priznanja za 10-letno vodenje skupin.

Državni sekretar pri Ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je bil slavnostni govorec. Pohvalil je delo, prostovoljstvo, ki diha iz njega, in ljubezen do sočloveka, tudi v 'zrelih' letih.

Člani ajdovskega MIDS-a smo pripravili domoljuben program. Ali bi lahko bil drugačen na tak praznik? Ljubezen do domovine, doVipavske doline, kot sije iz del naših umetnikov, je vodila naš program. Prisotne smo v besedi in glasbi popeljali od Čavna, do Vipavskih gričev, sprehodili smo se do izvira Hublja, zaobjeli Nanos in nadaljevali pot od grajskih znamenitosti v Vipavskem Križu proti zahodu. Želeli smo predstaviti vse to, kar nas odlikuje, to je naša brbljavost, pozitivna trma in naša srčnost.

V kulturnem programu so dobile mesto 'brajngrce', ki so v preteklosti ponujale v Trstu in Gorici, kar je zraslo na njihovih majhnih poljih. Ženske s Planine so nam pomagale z oblačili. Na prireditev smo v jerbasu s svitkom na glavi ponudile prisotnim podraško grozdje, kajti čas trgatve nas tudi označuje. V literaturi smo poiskali svojo pripovedko o Kralju Matjažu, ki spi pod Čavnom. Ker se je ljudsko blago, ki ga je bilo veliko med našimi ljudmi, širilo s pripovedovanjem ob skupnih opravilih, smo predstavili tudi ličkanje koruze, po naše slačenje, in luščenje  fižola, opravili, ki se dandanes izgubljata.

Program so plemenitili Kosovelovi verzi, zaokrožilo pa ga je Vstajenje Primorske.

Recitatorjem je pomagal ansambel Naši fantje, ki so s svojo glasbo vlivali energijo in vero v ljubezen in lepoto življenja.

Srečanje je prineslo v naše glavno mesto utrinek Primorske, ki je praznovala tistega dne.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi