Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zlata Ipavska v zlati Pragi

Prvi vikend v adventu glavno mesto Češke že 22 let zapovrstjo preplavljajo zborovski pevci z vseh koncev sveta, takrat se v Pragi namreč odvija mednarodni festival adventnih in božičnih pesmi s posebno nagrado Petra Ebna (International Festival of Advent and Christmas Music with Petr Eben Prize).
Med 35 nastopajočimi zbori se je letos tega uveljavljenega vsakoletnega pevskega dogodka kot edini iz Slovenije udeležil tudi Komorni zbor Ipavska pod vodstvom Matjaža Ščeka.

 

Petr Eben, po katerem festival nosi ime, je bil skladatelj in organist, zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih in uveljavljenih čeških glasbenikov 20. stoletja, znan predvsem po orgelskih umetninah. Ipavska si je za svoj tekmovalni program izbrala njegovo Salve Regina, za izvedbo katere je prejela posebno nagrado v svoji kategoriji velikih zborov (big choirs).

Poleg omenjene skladbe je bil sobotni tekmovalni nastop sestavljen še iz Čopijeve Ave, Regina coelorum, O Magnum mysterium Vytautasa Miškinisa (skladba je bila napisana in posvečena Ipavski ob praznovanju njene 10 - letnice delovanja) in Aliluje makedonskega skladatelja Zaprova. Tekmovalna žirija je izbor in izvedbo zahtevnega in raznovrstnega sakralnega programa ocenila kot najboljše v kategoriji mešanih zborov in Ipavski dodelila zlato.

 

Po sobotni finalni večerni razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad najboljšim je sledil še nastop petih najboljših zborov festivala, ki so se potegovali za naslov grand prix. Sedemčlanska žirija je z enim glasom prednosti laskavi naziv dodelila češkemu zboru Cantica laetitia, Ipavska pa je zasedla skupno drugo mesto. Vsekakor je doseženi rezultat potrdil odlično pripravljenost pevcev in utrdil mesto Ipavske med najboljšimi zbori doma in po svetu.

 

V bogatem spremljevalnem festivalskem dogajanju so se ipavci širši zbrani praški publiki predstavili še s petkovim nastopom v baročni cerkvi svetega Nikolaja na glavnem trgu v starem mestnem jedru in krajšim nastopom na glavnem prireditvenem odru ob Tinski cerkvi, sobotno popoldne pa preživeli v že prazničnem duhu prižigajočih lučk in turističnem vzdušju z obiskom glavnih znamenitost mogočnega mesta ob reki Vltavi.

 

Polona Puc, foto Majda Božič

Oglejte si tudi