Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
15°C
6°C
JUTRI
16°C
5°C

Vabljeni v Lavričevo knjižnico

Živimo v turbulentnih časih. Kmalu bo preteklo leto, odkar se v knjižnici iz tedna v teden soočamo z novimi izzivi, s katerimi se skušamo prilagoditi spreminjajočim se odlokom vlade RS in priporočilom NIJZ glede koronavirusa, hkrati pa želimo našim uporabnikom omogočiti dostop do gradiva. Listanje gradiva z oslinjenimi prsti, ki je bilo vzrok številnih smrti v romanu Ime rože, je nenadoma postalo nevarno tudi za naše uporabnike. V skladu s priporočenimi smernicami tako vse vrnjeno gradivo odložimo v karanteno na posebne police za (vsaj) tri dni.

V začetku februarja smo preizkusili delovanje novega sterilizatorja LIVA, namenjenega razkuževanju knjig. Uporabljali ga bomo predvsem za knjige, za katere je dolga čakalna vrsta. Vsega vrnjenega gradiva z napravo ni mogoče razkužiti, saj je vrnjenih knjig preveč. Ob ponedeljkih zaposleni iz karantene na police preložijo običajno več kot 1.300 knjig. Sterilizator deluje tako, da zračni tok razpira liste in z UV žarki sterilizira tudi notranje strani knjige. Hkrati je mogoče razkuževati 6 knjig, običajni čas sterilizacije za ta namen je 60 sekund. Pridobitev je v sklopu ukrepov proti širjenju novega koronavirusa kupila Občina Ajdovščina. Sterilizator se lahko (v izrednih razmerah) uporablja tudi za druge potrebe v okviru CZ: za razkuževanje materiala, medicinske opreme, instrumentov, zaščitnih pripomočkov itd.

Trenutno (v času pisanja članka) lahko naši uporabniki dostopajo do izposojevalnega pulta, samostojno brskanje med policami žal še ni dovoljeno. Priporočamo, da si gradivo vnaprej naročite (rezervirate). To lahko storite preko COBISS+ moje knjižnice, aplikacije mCobiss na telefonu, elektronske pošte ajdovscina@ajd.sik.si ali po telefonu 05 3644 250. V kolikor ste naročeni na naša obvestila, prejmete vse aktualne informacije o delovanju knjižnice na vaš elektronski naslov oziroma jih najdete na naši spletni strani www.ajd.sik.si.

V elektronsko varianto knjižnice lahko dostopate tudi od doma. Brez registracije lahko brskate po digitalni knjižnici Slovenije Dlibu, Kamri - digitalizirani kulturni dediščini slovenskih pokrajin. Portal dLib.si med drugim omogoča promocijo kulturne dediščine domačega kraja in krajanov. Na strani Europeane njeni ustvarjalci sodelujejo s tisočimi evropskimi arhivi, knjižnicami in muzeji, da za zabavo, izobraževanje in znanstvene namene delijo z nami kulturno dediščino Evrope. Pobrskate lahko po Obrazih slovenskih pokrajin, ki so spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin in Slovencev po svetu. Na dobreknjige.si lahko preberete, kaj vam priporočamo v branje slovenski knjižničarji. Vse to in še več vas čaka le s par kliki na stran.

Nekatere baze so zaščitene in za dostop potrebujete številko članske izkaznice in geslo. Člani naše knjižnice lahko v e-knjižnici Biblos dostopate do skoraj tisoč naslovov elektronskih knjig. Od konca lanskega leta imamo v knjižnici novost – na portalu Audibook omogočamo izposojo zvočnih knjig. Trenutno lahko prisluhnete stotim strokovnim, leposlovnim, otroškim in mladinskim knjigam v slovenskem jeziku. Na Pressreaderju lahko od doma prebirate preko 7.300 časopisov in revij, ki pokrivajo različna tematska področja (umetnost, moda, zdrava prehrana, računalništvo, podjetništvo, turizem, hišni ljubljenčki, avtomobilizem, glasba, vrtnarstvo, ročna dela, vzgoja …). Nove številke so dostopne že isti dan, ko izidejo v tiskani obliki.

Uporaba vseh naštetih aplikacij je enostavna. Vse dodatne informacije najdete na naši spletni strani ali pa se obrnete na knjižničarje, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. Vabljeni torej v našo knjižnico ali pa v njeno e-izdajo.

Viktorija Kante

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi