Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Dora Čehovin Jež in njene pesmi in slike

V vipavski knjižnici se je z zbirko Korenine v sliki in besedi predstavila Dora Čehovin Jež. Avtorica se je rodila 1937 v Čehovinih, kjer tudi živi. Pesniška zbirka je njen prvenec. Že prej pa se je ukvarjala s slikanjem in risanjem. Zbirko je predstavila Ivana Slamič, ki je v razgovoru z avtorico poudarila, da Dora Čehovi Jež govori in pripoveduje s svojimi slikami in pesmimi: pot do nje, njenih korenin, je samo skozi slike in pesmi. Avtorica je v lastni predstavitvi zapisala, da je delala v Čebelici Vipava, Konfekciji Komen in Pletenini Sežana, sedaj je upokojena. Iz tega njenega (pre)skromnega zapisa ne izvemo, da slika in piše, da je razstavljala z Društvom likovnih amaterjev občine Ajdovščina, da je njen dom v Čehovinih prava galerija njenih slik in izrezljanih okvirov, ki jih je ustvaril njen oče. Da so njene slike v mnogih domovih Krasa in Vipavske doline, še pravi Ivana Slamič. In nadaljuje, da ne izvemo ničesar o njenem otroštvu, o vojni in grozi, ki jo je doživljala kot otrok v okolici Rima, kamor so Italijani premestili njenega očeta, železniškega kretničarja.

Njen skromni zapis ne govori o ljubezni do Braniške doline, njenih ljudi, do staršev in none Katarine, do narave, ki jo polni s svojimi podobami, da jih lahko prenese na platno. Ne o besedi in svoji ljubezni do nje, ne o spominu, ki je izhodišče njenega pesnjenja. Njen zapis nič ne pove o vztrajanju, volji, o humorju, o zavedanju, da danes smo in jutri nas ni več, a je tako prav, ker so naša življenja le pot skozi letne čase življenja. Zato pa se je skozi razgovor Dora Čehovin Jež pokazala kot ženska, ki v svoja pesniška snovanja ujame življenje, kot ga živi in vidi sama skozi izkušnje in preizkušnje, ki jih ji je obilo natreslo.

V izjemno prijetnem večeru v polni knjižnici je avtorica postavila na ogled tudi  nekaj lastnih slik različnih formatov, ki so vsak po svoje govorile o njeni Braniški dolini, za katero sama pravi, da je bliže Vipavski kot Krasu. Toda obe pokrajini sta njeni, tudi po koreninah. Pri izdaji zbirke je Dori Čehovin Jež pomagalo vipavsko podjetje Fama. Predstavitve so se udeležili tudi sorodniki in nekdanji sodelavci.
(AL)

 

 

Oglejte si tudi