Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Praznični koncerti Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina

Novoletni koncerti ajdovske glasbene šole so v decembru 2023 občinstvo popeljali v praznične ritme. Tradicionalnima koncertoma v Ajdovščini in Vipavi se je pridružil še klavirski recital v šolski dvorani in tako se je teden pred božičnimi prazniki do konca izpolnil z dobro glasbo.

Prvi praznični koncert je do vseh kotičkov napolnil dvorano Kulturnega doma v Vipavi. Predstavili so se orkestri; pričeli so mlajši godalci pod vodstvom Kristine Markovič, nato so harmonikarji pod taktirko Karmen Krapež zaigrali dve poskočni skladbi. Za njimi so dvorano napolnili zvoki šolskega pihalnega orkestra, ki mu je dirigiral Andrej Kobal; vsem znane melodije so marsikomu narisale nasmeh na obraz. Kot zadnji je na oder prišel godalni orkester glasbene šole, ki ga vodi Polona Praček. V svoje točke so vključili tudi soliste – pri Schubertovi Serenadi violinistko Andrejo Bone, pri Andersonovi skladbi pa dva solista, Ambroža Bratino in Maksimiljana Kandusa z nevsakdanjim instrumentom – brusnim papirjem. Pri zadnji točki so pianist in pevci iz razreda Jerice Rudolf podaljšali krog izvajalcev ter tako dobesedno objeli občinstvo – ne le s svojo postavitvijo, ampak predvsem s toplino božične pesmi.

Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto

Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto

Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto

Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto

V četrtek, 21. decembra, so se v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini predstavili baletni plesalci, solisti in komorne skupine, večer pa so začeli najmlajši glasbeniki – učenci predšolske glasbene vzgoje in glasbene pripravnice, ki so združili nežne glasove in ubrano zapeli ob komorni skupini in kitarskem orkestru. Kitaristi so nato izvedli še dve zanimivi skladbi, nadaljevali pa so mlajši baletni plesalci. S temperamentno točko so jim sledile starejše baletne plesalke, njim pa še malce starejše, a vendar prave mlade dame – pevke, ki so predstavile tradicionalno angleško božično pesem v slovenski preobleki. Zatem so se na odru začeli razvrščati inštrumenti, iz katerih so mladi virtuozi izvabljali nadvse raznovrstne zvoke: harfa, violina, klarinet, harmonika, klavir, violončelo, flavta in saksofon. Vmes smo slišali tudi nekaj komornih zasedb – duo violin ter kombinacijo klarineta in kitare. Ob koncu so se nam oči orosile ob venčku slovenskih božičnih pesmi, ki ga je za kvartet klarinetov priredil kolega Peter Pačnik, ki je pred dvema mesecema tragično preminil. Spodbudno in že kar bučno pa je koncert zaključila skupina tolkal. Po aplavzih sodeč je bilo občinstvo nad koncertom navdušeno. Žal nam je le tistih obiskovalcev, ki so večer poslušali stoje, morda za silo prislonjeni na steno ali celo pred vrati dvorane. Morda pa Miklavž že zbira nove želje; naj ne pozabi zapisati: učenci so pridni in ustvarjalni, učitelji zelo prizadevni, starši in stari starši razumevajoči in spodbujajoči. Vsi skupaj si želijo veliiiko dvorano …

 

Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto
Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto
Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto
Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto
Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto
Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto
Foto: Sandi Gorkič, Ilumiaphoto

V petek, 22. decembra, sta se v šolski dvorani predstavila naša nekdanja učenca, Nika Gorše in Jan Rener. Nika trenutno obiskuje 2. letnik klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak, Jan pa obiskuje 2. letnik klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorici Zuzani Niederdorfer.

Foto: Bernarda Paškvan

Predstavila sta pester program; oba sta svoj del nastopa začela z Bachovo skladbo in nadaljevala z Beethovnom. Za drugi del je Nika izbrala Skrjabina, Jan pa Chopina in Prokofjeva. Glasba, ki je bila prav gotovo po meri vseh, tako glasbenih sladokuscev kot tistih z glasbeno manj izkušenimi ušesi. Za predbožični dodatek smo Niko in Jana slišali skupaj v priredbi Plesa sladkorne vile iz Hrestača; to je bilo pa čisto zares za češnjico na torti.

Ponosni smo, da nekdanji učenci širijo dober glas o naši glasbeni šoli, še bolj pa nas veseli, da nas občasno tudi obiščejo in v živo pokažejo sebe in svoj glasbeni napredek.

Po počitnicah smo se v šolo vrnili v novem letu 2024. Prinaša nam kar 366 dni in vsaj toliko priložnosti, da sebi in bližnjim pokažemo svojo prijaznost, dobroto, optimizem in dobro voljo. Vsak posameznik in vsi skupaj – vsak dan znova se odločimo za srečo, radost in mir!

 

Katarina Vidmar

Povezave

GŠ Ajdovščina

Oglejte si tudi