Vipava

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Koronavirus: Interventni ukrepi v zvezi z delom in delovnimi razmerji

Vlada Republike Slovenije je v času trajanja epidemije koronavirusa (od 12. marca 2020 dalje) sofinancirala čakanje na delo na domu za tiste, ki jim je bilo delo onemogočeno zaradi epidemije. Trenutno je številnim zaposlenim, predvsem v turizmu in gostinstvu, zaradi posledic epidemije še vedno onemogočeno opravljanje dela. Glede na splošne razmere se pričakuje drugi val okužb s koronavirusom. Sprejet je bil ukrep podaljšanja čakanja na delo. Veliko zaposlenih, ki so še na čakanju, se ob tem sprašuje do kdaj bodo na čakanju in ali jim bo kasneje vročena odpoved. V nadaljevanju so najbolj pogosta vprašanja in odgovori v zvezi s tem.

1. Še vedno sem na čakanju na delo. Do kdaj mi delodajalec lahko podaljšuje čakanje?

Predvidoma bo čakanje na delo podaljšano vsaj do 31.7.2020, z možnostjo podaljšanja. Ukrep čakanja na delo v zvezi s koronavirusom naj bi podaljšali nekje do konca septembra 2020, kasneje je vprašanje ali bo Republika Slovenija čakanje na delo še sofinancirala. Ukrepi se sprejemajo sproti in je zaenkrat nemogoče predvideti točno situacijo. Sprejet in potrjen je Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV). S tem zakonom se določajo začasni ukrepi za pripravo na drugi val COVID-19 na področju dela in delovnih razmerij, štipendij, zdravstva in socialno varstvenih zavodov.


2. Na čakanju na delo sem že od marca 2020. Bom dobil odpoved?

Nihče ne more predvideti ali vas bo delodajalec kasneje odpustil. To ni izključeno in je odvisno od tega, kako bo vaš delodajalec naprej posloval.

 

3. Sem na čakanju na delo. Ali lahko dam odpoved, saj se mi ponuja druga zaposlitev?

Lahko. Vendar ste glede na vsebinska in formalna določila vaše pogodbe o zaposlitvi in zakona v takem primeru ob odpravnino. Delodajalec vam ni dolžan izplačati odpravnine, če vi podate odpoved v izredni situaciji.


4. Med čakanjem na delo mi je bila vročena odpoved. Je to dopustno?

Da, to je dopustno, vkolikor ima delodajalec utemeljen, obrazložen in izkazan razlog za to. Res je, da je institut čakanja na delo načeloma namenjen ohranitvi delovnega mesta, a v določenih primerih ima delodajalec možnost, da vam vroči odpoved. Predvsem je to mogoče pri delodajalcih, ki so imeli že pred sprejemom interventnih ukrepov določne likvidnostne težave.

 

5. Kako naj vem, kdaj se bodo zadeve glede koronavirusa umirile in kaj bo z mojo zaposlitvijo?

Tega nihče ne ve, saj je to nemogoče predvideti. Koronavirus je pustil in pušča posledice na področju globalnega, ne samo slovenskega gospodarstva.


 

Oglejte si tudi