Vipava

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Kaj bo prinesel PKP8?

Predlogi po PKP8 bodo sprejeti kot že osmi v vrsti interventnih zakonov za odpravo posledic epidemije COVID -19. Trenutno aktualni so ukrepi po PKP7, ki so že bili sprejeti. Ob izvajanju ukrepov iz PKP7 se marsikdo sprašuje, kaj bo prinesel PKP8. Dejstvo je, da PKP8 zaenkrat še ni bil sprejet, a vsekakor je mogoče zaznati številne predloge, tako s strani Gospodarske zbornice Slovenije (v nadaljevanju GZS), kakor s strani številnih političnih strank in navsezadnje s strani fizičnih oseb glede ukrepov, ki naj bo jih PKP8 vseboval.

Glede na do sedaj sprejete ukrepe je z visoko stopnjo verjetnosti mogoče sklepati, da bo PKP8 prinesel:


  1. Podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo vsaj do konca aprila 2021. Predlog s strani GZS je podaljšanje tega ukrepa do konca junija 2021, predvsem v turizmu.

  2. Podaljšanje ukrepa povračila fiksnih stroškov, kjer je predlog GZS, da naj se ta ukrep podaljša do konca junija 2021.


  3. Ukrepi glede turizma in unovčenja turističnih bonov. V zvezi s temi ukrepi še ni jasne slike o tem, kako natančno bodo izoblikovani.

  4. Subvencioniranje nakupa zaščitne opreme za preprečevanje širjenja okužbe z COVID -19. V zvezi s tem ukrepom prav tako še ni jasne slike, o tem, kako točno se bo izvedel oziroma ali se bo sploh uveljavil.


  5. Številni drugi ukrepi, med katerimi bo veliko takšnih, ki bodo namenjeni reševanju turizma. Predlog GZS je, da naj se posebno pozornost nameni manjšim podjetjem, ki se ukvarjajo s turističnimi storitvami in so zaradi epidemije in posledic epidemije na robu likvidnosti.


Kateri ukrepi so trenutno aktualni?


Trenutno so aktualni ukrepi, sprejeti po omenjenem PKP7. Med ukrepi najdemo na primer ukrep izplačila pomoči solidarnostnega dodatka, ki se nanaša na družine z otroci. Dodatek v višini 50 EUR za vsakega otroka bo izplačan najkasneje do 31.12.2021. Prejemnikom otroškega dodatka bo dodatek izplačan avtomatično. Ostali starši lahko vlogo izpolnijo in oddajo do 31.1.2021.


Drugi primer je izplačilo kriznega dodatka v višini 200, 00 EUR, ki pripade vsem zaposlenim, ki med epidemijo delajo in katerih plača ne presega dvakratnika minimalne plače.


Celotno besedilo interventnega zakona po PKP7 je objavljeno v Uradnem listu z dne 30.12.2020 (Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE)).



Oglejte si tudi