Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
20°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Zbiranje nevarnih odpadkov in odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev

Izdelke, ki so lahko nevarni za okolje in naše zdravje, uporabljamo pogosteje, kot se morda zavedamo. Uporabljamo jih pri čiščenju in vzdrževanju doma, pri osebni negi in higieni, v vrtu ter za čiščenje in vzdrževanje avtomobila. V domu vsakega od nas bi zagotovo našli široko paleto izdelkov, ki so označeni s simboli za nevarne snovi, pa naj bo to insekticid za zatiranje škodljivcev ali lak za nohte.

Z izdelki, ki so označeni s simboli za nevarne snovi, moramo rokovati previdno. Po uporabi jih ne smemo odlagati v naravo, zabojnike za komunalne odpadke, ali jih zlivati v odtoke. Oddati jih moramo v zbirnem centru pod Dolgo Poljano ali v akciji zbiranja nevarnih odpadkov.

 

Pozor!

  • Nevarne odpadke, če je le možno, hranimo v originalni embalaži, ki je dobro zaprta, da med prevozom na zbirno mesto ne pride do razlitja vsebine.
  • Odpadke med seboj ne mešamo, ker lahko mešanje različnih snovi povzroči nepredvidljivo reakcijo.
  • Doma imejmo nevarne snovi shranjene tako, da niso dostopne otrokom in domačim živalim, upoštevajoč navodila na embalaži.

 

Dobro je vedeti:

  • Odpadno jedilno olje je najpogostejši vzrok za zamašitev kanalizacijskih cevi. Oddate ga lahko v zbirnem centru, akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali ob oddaji kosovnih odpadkov.
  • V mobilni zbiralnici prevzemamo odpadna motorna olja v originalni, do 5-litrski embalaži, ki je občanom ne vračamo. Maksimalna količina, ki jo prevzamemo iz posameznega gospodinjstva, je 10 litrov.
  • Malo elektronsko in električno opremo lahko oddate v akciji zbiranja nevarnih odpadkov, zbirnem centru ali v ulične zbiralnike za e-odpadke. Lokacije zbiralnikov najdete na naši spletni strani, www.ksda.si.
  • Večje e-odpadke (televizije, hladilnike, mikrovalovne pečice …) oddajte skupaj s  kosovnimi odpadki. Za naročilo odvoza pokličite na telefonsko številko 031 302 985. 

 

Opozorilo! 

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov je namenjena gospodinjstvom vključenim v redni odvoz odpadkov na območju občine Ajdovščina in občine Vipava. V akciji ne prevzemamo nevarnih odpadkov, ki izhajajo iz dejavnosti!

Oglejte si tudi