Logo MojaObčina.si

Vipava

JUTRI
27°C
12°C
TOR.
27°C
13°C
5520

Gočani opravili velikonočno-spomladanski izziv

Krajevna skupnost Goče je za svoje krajane pripravila spomladansko–velikonočni izziv. Odrasli in številni otroci, ki so ga sprejeli, so raziskovali naravo, kulturo in znamenitosti Goč ter okolice. Opraviti je bilo potrebno deset nalog, kot je npr. našteti deset domačih poimenovanj leg goških vinogradov, sprehoditi se do cerkve sv. Pavla na Planini ter obiskati lovsko opazovalnico, kjer pa je bila potrebna previdnost, saj je tam v času izziva sova valila jajca.

Zanimiv in poučen sprehod je bil tudi do gradu v Ložah, na mestu katerega je že v 12. stoletju stal neutrjen srednjeveški dvor. Poiskati in opisati je bilo potrebno lokacije starih goških znamenj: Pangerca pila, črnega križa, štirih oltarnih znamenj ter zahvalnega znamenja županu Habetu za ureditev ceste.

V bližini Goč se nahaja tudi Škvarčeva luknja, ki je vpisana v kataster jam in je na seznamu naravnih vrednot državnega pomena. Gočani se je spominjajo kot zavetišča domačinov iz časov italijanske okupacije marca 1943. Za udeležence izziva je bil obisk jame en lep sprehod, za mnoge pa tudi novo presenetljivo odkritje v neposredni bližini doma. Krajevna skupnost Goče je vse udeležence nagradila z majico z novim logotipom Goč.

Anja Godnič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi