Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Makedonska sladica pri predmetu Načini prehranjevanja

V četrtek, 20. marca 2014, sem bil povabljen, da postanem del razreda pri izbirnem predmetu Načini prehranjevanja na OŠ Draga Bajca Vipava. Dobil sem priložnost, da v tem razredu predstavim makedonsko kulturo, tradicijo in makedonsko kuhinjo.
Učna ura se je začela zelo dobro, kajti otroci so pokazali odlično poznavanje ne le slovenske hrane, temveč tudi regionalne, poznali pa so celo makedonski način življenja in tradicijo.

V razredu smo se najprej naučili, kakšne so prehranjevalne navade Makedoncev in Slovencev, zakaj in kako uporabljati nekatere posebne sestavine ter poudarili pomen zdrave prehrane. Med predstavitvijo in izdelavo specialitete dneva pa smo se spoznali med seboj, se učili drug od drugega in ugotovili, da imamo veliko skupnih sestavin, z različni imeni, ki jih uporabljamo v različnih receptih.

Za mlade kuharje sem pripravil makedonsko sladico z imenom 'Oblandi', ki je enostavna za pripravo, otroci pa jo imajo radi.

Moje delo je bilo lažje, ker sem imel veliko pomoči - učenci so bili zelo aktivni in so pokazali veliko zanimanja za kuhanje, tako da sem na koncu samo še nadziral delo. Da smo pripravili dobro sladico, pove že podatek, da smo vse pojedli v petih minutah.

Ta dogodek je bil zame odlična izkušnja, ker sem se veliko naučil tudi o slovenski tradiciji in kuhinji, pa tudi o novih načinih poučevanja in vodenja razreda. Navdušilo me je znanje, potrpežljivost ter delavnost učencev na tej šoli.

Upam, da bom imel še priložnost sodelovati z otroki in šolami, da razvijemo nove ideje in nove načina učenja in dela v istem času.

MDPM Ajdovščina, EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski

Oglejte si tudi