Podjetje Ekolat d.o.o. iz Vipave je 25. maja praznovalo svoj jubilej. Ob 10. obletnici delovanja so pripravili druženje s sodelavci in njihovimi družinami, lastniki podjetja in ostalimi povabljenimi gosti.
Zgodba Ekolata se je začela v letu 2013, ko je družba Trevisanalat iz okolice Trevisa kupila stavbo mlekarne nekdanjega Agroinda. Po dveh letih prenove in po vloženih osmih milijonih evrov so v letu 2015 začeli s prvim zagonom proizvodnje, ki se je v nekaj letih uspešno dvigovala.
Pomemben mejnik pri razvoju podjetja se je zgodil v letu 2017, ko je podjetje prešlo v last skupine Sabelli. Sabelli je podjetje v družinski lasti, ki združuje pet mlekarn. Z novim lastništvom se je Ekolat začel pospešeno razvijati. Zaposlili so dodatne delavce in danes lahko rečemo, da je Ekolat dosegel zavidljiv nivo na področju predelave mleka v Sloveniji. Njihov edini izdelek je mocarela, ki jo izdelujejo na dveh polno operativnih proizvodnih linijah, pripravljajo pa se na zagon tretje, s čimer se bo proizvodnja povečala za 50 %.
Če so še v letu 2018 tedensko predelali okrov 150 tisoč litrov mleka, se sedanja proizvodnja giblje med 500 in 650 tisoč litri na teden. Surovina, torej mleko, prihaja skoraj izključno iz Slovenije, za kar skrbi združenje kmetijskih zadrug Mlekop z Bleda. V letu 2023 je podjetje Ekolat ustvarilo za skoraj 22 milijonov evrov prihodkov, odkupilo več kot 25 milijonov litrov mleka in proizvedlo več kot 4,5 milijone kilogramov mocarele.
Sledijo vsem najpomembnejšim mednarodnim živilskim standardom, kar jim omogoča, da svoje izdelke izvažajo predvsem v tujino. Najmočnejši je seveda italijanski trg, izvažajo pa tudi v ostale evropske države in celo do Savdske Arabije. Sodelujejo z največjimi italijanskimi trgovskimi verigami, po proizvodnji mocarele pa so kot član skupine Sabelli celo drugi po količini proizvodnje mocarele v Italiji.
Podjetje predstavljajo ljudje in do 10. obletnice so prišli tako, da so sledili zastavljeni misiji podjetja. Ta je danes prav takšna kot je bila leta 2014, ko so s svojim delovanjem začeli. Ekolat je podjetje s konstantno rastjo, je zgodba o uspehu, saj se je v času ekonomske krize obudila propadajoča mlekarna v srcu Vipavske doline, ki sedaj nudi stabilno zaposlitev okoli 45 lokalnim prebivalcem in njihovim družinam. Ne samo to, Ekolat je tudi pomemben igralec na področju predelave slovenskega mleka in od tega živijo tudi kmetje in njihove družine, lokalna skupnost in država.
Podjetje je, največkrat stran od pretirane medijske pozornosti, na doslej prehojeni poti k stabilnosti in napredku, delovalo tvorno in preudarno. S pogledom, usmerjenim v prihodnost, se bo Ekolat še naprej posvečal trajnosti, rasti in razvoju, da bi postal podjetje, ki je pripravljeno sprejeti izzive novega časa, ostal zvest filozofiji in idejam, ki so ga vodile že na dosedanji uspešni poti.
Vse najboljše, Ekolat!
Matej Premrl




