Prvi postanek smo naredili v Zeliščnem centru, kjer so nas pričakali s pijačo in namazi iz zelišč vzgojenih in nabranih na njihovih njivah. Ogled smo nadaljevali v Lokovcu – najdaljšo vasjo v Sloveniji. Predsednik Turističnega društva KS nam je predstavil vas za katero je značilna kovaška panoga. Svoj čas so pridne kovaške roke nahranile marsikatero družino, danes pa ostaja prostor v katerem je peč le spomin na minule čase. G. Vončina nam je demonstriral izdelavo »lokovškega favča« - primernega za rezanje zelišč, rediča, pa tudi za gobarjenje. Za izdelavo kovaškega dela takega »favča« potrebuje dobro razpoloženi kovač cca 20 min.,
za celotno delo, skupaj z ročajem, ki je iz češnjevega lesa ali lokovškega nagnoja pa cca 4 ure. Predmeti v cerkvi, pa tudi križ na sredini lokovškega pokopališča so delo pridnih krajanov-mojstrov kovaštva, ki skrbijo za svojo dediščino. Poleg muzeja smo si ogledali tudi biografsko razstavo škofa Metoda Piriha. Iz predstavitve se da razbrati, da so domačini ob postavitvi razstrave vložili veliko ljubezni in spoštovanja do svojega rojaka.
Pot smo nadaljevali v Kanalski Vrh, kjer je zgrajeno akumulacijsko jezero. Črpalka in generator ležita cca 500 m nižje v bližini Avč. Tovrstna hidroelektrarna s črpalko je zaenkrat edina pri nas. Vloga črpalke je v tem, da shranjuje energijo. Deluje v treh režimih in sicer tako, da ko je višek elektrike, deluje v režimu črpanja – črpa vodo iz nižjega v višji rezervoar in s tem porablja energijo; ko pa je potrebn proizvajati elektriko obratno – voda teče iz višjega v nižji rezervoar in pri tem generira elektriko. Iz Kanalskega Vrha smo se zapeljali mimo vasi Bate, kjer smo si nakupili nekaj vrst sira, nato pa se vrnili nazaj v center, kjer nas je že čakalo kosilo. Pripravila nam ga je skupina slepih in slabovidnih, ki se jim ob tej priložnosti še posebej zahvaljujem. Kosilo je bilo pripravljeno na bazi zelišč, odličnega okusa in verjamem, da bo marsikateri udeleženki tega potovanja služilo kot ideja za pogostitev v domačem okolju. Direktor centra g. Kante nam je po kosilu predstavil njihove izdelke, razkazal njihov vrt, ki je žal primeren vremenskim neprilikam – vsakodnevnemu dežju. Center je bil zgrajen z namenom, da bi lahko v njem domačini predelovali zelišča in druge surovine rastlinskega izvora v izdelke namenjene prodaji.
Želimo jim veliko poslovnega uspeha.
Mirjam Graovac




