Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Društvo za zaščito živali Pomurja; Novice – JESEN 2023

MAČJA KUGA – prenosljiva bolezen, izjemno nevarna za mačje mladiče

           


Mačja kuga je bolezen, ki se v okolju pojavi občasno, a ko je prsotna, je smrtno usodna za ogromno mačjih mladičev. Zato smo pripravili nekaj informacij o mačji kugi, ki jih morate vedeti.

Nevarnost! Mačja kuga je huda bolezen, med necepljenimi mačjimi mladički je glavni vzrok smrti. Kar v 90 % je okužba za (necepljene) mladiče usodna. Mucke, ki preživijo, pa imajo pogosto hude posledice zaradi poškodbe malih možganov (nekoordinirana hoja in tresenje glave).

Prenosljivost - Kuga se ZELO hitro prenaša in je ZELO odporna. Virus se prenaša z neposrednim kontaktom in preko izločkov (iztrebki, urin), krvjo ter preko zajedavcev in insektov, kontaminiranih predmetov in tudi ljudi. Virus je zelo odporen in lahko v okolju preživi več let (v kletki, ležišču, pohištvu …). Vsako razkužilo ga ne uniči, prav tako ne nizka in visoka temperatura.

Znaki: Mačjo kugo prepoznamo po depresiji, povišani telesni temperaturi, bruhanju, driski in močni dehidraciji. Največ okužb je čez poletje.

Potek bolezni: Pri najhujši  obliki nastopi smrt v 12 urah. Pri počasnejši obliki se simptomi pojavijo po 5 – 9 dneh: zvišana temperatura, apatičnost, brez apetita. Po 3 – 4 dneh začnejo bruhati penast in rumenkast žolč, sledi dehidracija (ne pije, samo bruha). Pojavi se lahko krvava driska, izguba zavesti in znižana telesna temperatura. Če preživijo 5 dni, običajno okrevajo.

Zdravljenje: Ključno je, da začnemo z zdravljenjem čimprej. Zdravijo se samo simptomi. Infuzija, antibiotiki, transfuzija, vitamini ipd. pomagajo oslabljenemu imunskemu sistemu. Če se je mačka prebila čez nekaj dni, je velika verjetnost, da bo preživela in razvila imunost. Potem je potrebnih še nekaj tednov, da si mačka dokončno opomore, ostane imuna in ne širi virusa.

Sanacija: V primeru mačje kuge je potrebno vse (pohištvo, itd) razkužiti z ustreznimi razkužili ali belilom. Obstaja verjetnost, da nam zaradi visoke odpornosti virusa, tega ne bo uspelo v celoti iztrebiti. Zato je dobro, da se znebimo mačjih odej, posodic in stranišč in jih zamenjamo z novimi. Mačke, ki so z bile v stiku z bolno mačko, cepimo ali dosežemo imunost s pasivno imunizacijo.

Preventiva: Okužbo z mačjo kugo lahko preprečimo le s cepljenjem. Cepivo je 98 % učinkovito. Najbolj ogroženi so mladiči, stari od 2 do 6 mesecev, breje mačke in mačke s slabšim imunskim sistemom. Priporočljivo je, da jih cepimo čimprej - prvič pri starosti 8 tednov, drugič pa čez 3-4 tedne. Dobro je, da (vsaj prvo) cepljenje opravite pred sterilizacijo in kastracijo.


AKCIJA STERILIZACIJ IN KASTRACIJ

20 % popust pri ceni storitve

NA VSEH VETERINARSKIH AMBULANTAH v POMURJU, MOŠKANJCIH in ORMOŽU

od 1. 9. do 31. 10. 2023

MAČKE, PSI in letos prvič tudi KUNCI*


Oglejte si tudi