Logo MojaObčina.si
DANES
3°C
4°C
JUTRI
4°C
1°C
1291

V Prlekiji zaživel nov lokalni sistem izposoje e-koles »Prleški bicikl«

Banovci, 14. 9. 2022V LAS Prlekija so v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju vzpostavili avtomatiziran sistem izposoje navadnih in električnih koles »Prleški bicikl«. Ta uporabnikom omogoča, da si po ugodni ceni na izbrani postaji v Ljutomeru, Veržeju ali Banovcih izposodijo kolo ter ga vrnejo na isto ali drugo postajo. Skupaj z LAS Goričko 2020 in LAS pri dobrih ljudeh 2020 preko obstoječega sistema »Soboški biciklin« načrtujejo povezovanje v regijski sistem »Pomurje bike«, ki bo uporabnikom omogočala izposojo in vračilo koles v devetih Pomurskih občinah, na 19 postajah. Na dogodku v Banovcih so predstavili različne sisteme izposoje koles, vrste e-koles in z njimi povezane zaposlitvene priložnosti ter sodobno invalidsko opremo na električni pogon.

Tri lokalne akcijske skupine LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 so danes v Banovcih predstavile nov sistem izposoje navadnih in električnih koles. Medtem, ko so v LAS Goričko 2020 že delujoč sistem »Soboški biciklin« nadgradili z novimi dodatnimi postajami, pa so v Prlekiji vzpostavili čisto nov sistem, ki so ga poimenovali »Prleški bicikl«. Uporabniki si bodo lahko na eni izmed štirih postaj – na dveh v Ljutomeru (na Glavnem trgu in pred dvorano ŠIC), pri TIC Veržej in pri Termah Banovci – lahko izposodili kolo po ugodni ceni. Uporabnik bo za najem navadnega ali električnega kolesa plačal 5 eur za dnevni oz. 15 eur za letni najem. Pred tem se bo moral registrirati, kar je možno storiti na dva načina. Prvi je preko aplikacije za pametne telefone MOBILN.SI, drugi pa, da se uporabnik oglasi osebno na sedežu TIC Ljutomer oz. TIC Veržej, kjer ob registraciji dobi kartico in nato na izbrani postaji prevzame kolo ter ga odda na isti ali na kateri izmed drugih postaj. Vse podrobnosti izveste na spletni strani www.prleski-bicikl.si.

Novo vzpostavljeni sistem Prleški bicikl se bo z že obstoječim sistemom »Soboški biciklin« združil v regijski sistem »Pomurje bike«. Tako bo v pomurski regijski sistem izposoje koles vključenih devet občin: Ljutomer, Veržej, Murska Sobota, Puconci, Moravske Toplice, Tišina, Beltinci, Turnišče in Velika Polana, v katerih je trenutno postavljenih skupno devetnajst postaj.

V projekt, ki je bil odobren na 5. javnem pozivu sodelovanja LAS, je povezanih enajst lokalnih akcijskih skupin (LAS), vodilni partner projekta je LAS Gorenjska košarica. Skupno je v projekt povezanih 23 občin med severno in južno mejo države. Namen projekta je prispevati k povečani privlačnosti okolij z vzpostavljenim sistemom souporabe koles. Zaradi povezovanja manjših sistemov z že obstoječimi se bo dostopnost znotraj in med območji bistveno izboljšala. Povečala se bo tudi dostopnost to kulturnih in naravnih znamenitosti ter nasploh kakovost bivanja ter možnosti za delo. Celotna vrednost projekta vseh LAS znaša preko 1.6 mio eur, od tega vrednost projekta LAS Prlekija znaša skoraj 140 tisoč EUR, vrednost sofinanciranja pa 100 tisoč EUR, ki se črpa iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Na dogodku v Banovcih so poleg predstavitve različnih sistemov izposoje koles, predstavili tudi različne vrste e-koles in z njimi povezane zaposlitvene priložnosti ter sodobno invalidsko opremo na električni pogon z obveznim testnim preizkusom. Na kolesarskem poligonu so obiskovalci lahko testirali in spoznali razlike v vodenju navadnih in električnih koles iz sistema Prleški bicikl, električnega gorskega kolesa in električnega cargo kolesa. Preskusili so se tudi v vožnji z električnimi vozički in skuterji ter si ogledali demonstracijo prevoza osebe z invalidskim vozičkom.

Niko Miholič, predsednik LAS Prlekija, je ob tem povedal: »Vzpostavitev novega sistema avtomatizirane izposoje koles pomeni pomembno pridobitev za razvoj in popularizacijo kolesarskega turizma v Prlekiji in širše. Zaradi povezovanja manjših lokalnih sistemov z že obstoječimi se bo dostopnost znotraj in med območji bistveno izboljšala. Projekt krepi razvoj dnevnega, rekreativnega in turističnega kolesarstva, zato pričakujemo, da bo imelo pozitivne učinke na gospodarstvo (predvsem turizem), na prepoznavnost in privlačnost območja, povezanost vseh deležnikov in trajnostno upravljanje z naravnimi in kulturnimi resursi v Pomurju. Cenovna dostopnost v primerjavi z avtomobilskim prometom bo povečala mobilnost in dostopnost do območij tudi ranljivejšim skupinam na okolju trajen način.«

Popoldne so v LAS Prlekija izvedli še drugi dogodek v okviru istega projekta. V Biotermah Mala Nedelja so udeležencem bile predstavljene možnosti in pogoji sodelovanja v sistemu certificiranja storitve »Kolesarju prijazen ponudnik« v Evropi in Sloveniji. Namen koncepta »kolesarjem prijazni ponudnik (KPP)« je spodbuditi lokalne ponudnike vseh kategorij (nastanitve, gostišča, servisi itd.), da svojo ponudbo dopolnijo s ciljem, da v goste privabijo tudi kolesarje. Posledično s povečanjem obiskov kolesarjev pridobivajo, tako lokalna kot tudi širša skupnost, izboljšuje se ponudba in kolesarska infrastruktura.

 

Več informacij:

LAS Prlekija / Prleška razvojna agencija giz, Prešernova ul. 2, 9240 Ljutomer

T: 02 585 13 40,

E: info@las-prlekija.com,info@prlekija.com,

W:www.las-prlekija.com

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi