Od 11. do 17. novembra 2024 letos prvič obeležujemo teden slovenske hrane, katerega cilj je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje lokalno pridelane slovenske hrane. Teden je tudi priložnost za promocijo slovenskih tradicionalnih jedi in spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad. Ena ključnih aktivnosti v tem tednu je Tradicionalni slovenski zajtrk.
V našem vrtcu se zavedamo pomena zdravih prehranjevalnih navad, zato nas je obiskala organizatorka prehrane, Klavdija Petovar. S preprostimi primeri je otrokom razložila, zakaj je pomembno, da jemo veliko sadja in zelenjave, da je dobro izbrati polnovredna živila in zakaj moramo jesti sladkarije le občasno. Pripravila nam je poučno predstavitev, kjer smo izvedeli, koliko sladkorja se skriva v priljubljenih pijačah in živilih.
V vrtcu so nas obiskali učenci čebelarskega krožka skupaj z mentorico Marijo Balažic. Predstavili so nam svet čebel in pridelavo medu. Otroci so skozi zanimive pripovedi izvedeli veliko o teh marljivih živalcah ter njihovi vlogi v naravi. S pomočjo pripomočkov in pravih satov so otroci spoznali, kako čebele nabirajo medičino s cvetov, jo prinesejo v panj in predelajo v med.
V petek, 15. novembra 2024, smo v našem vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so uživali v sveže pečenem črnem kruhu, domačem maslu, medu, toplem mleku in sočnih jabolkih. Vse sestavine so prihajale od lokalnih kmetov in čebelarjev, kar je še posebej poudarilo pomen podpore slovenskem kmetijstvu.
Naše skupno sporočilo je jasno: lokalna, zdrava in preprosta hrana je ključ do dobrega počutja in trajnostne prihodnosti.
Zapisala: Nina Kodba Vereš