Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-1°C
Oceni objavo

Osnovna šola Veržej gostila tabor zdravih šol Slovenije

Osnovna šola Veržej je ena izmed dvanajstih osnovnih in srednjih šol, ki je leta 1993 vzpostavila mrežo zdravih šol v Sloveniji. Le ta se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov ter izvaja preizkušene programe za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju zdravja za učence, učitelje in starše. Šole tako izvajajo programe, ki vzpodbujajo pozitivno samopodobo učencev, vsestranski razvoj dobrih medsebojnih odnosov, izboljšanje šolskega okolja …

Šole ustanoviteljice se vsakoletno srečujemo na eni izmed šol, kjer se predstavimo, si izmenjujemo primere dobrih praks in idej. Takšen tabor zdravih šol je v četrtek, 18. 4. 2019, gostila Osnovna šola Veržej. Srečanja so se udeležili predstavniki, koordinatorji in učenci Zdravih šol ustanoviteljic, nekdanje ustanoviteljice, regijska koordinatorica Zdravih šol Pomurja ga. Cecilija Sušec in koordinatorica mreže Zdravih šol Slovenije ga. Mojca Bevc.

Goste je že ob prihodu čakalo zdravo okrepčilo. Učenci so se najprej predstavili s kulturnim programom. Vse prisotne sta nagovorila ravnateljica OŠ Veržej ga. Marija Ferenc in koordinator zdrave šole g. Sašo Hladen.

Učenci so se za tem udeležili dveh aktivnosti: tehnik sproščanj pod vodstvom ZD Ljutomer in gibanja v naravi pod vodstvom šolskega športnega pedagoga g. Antona Štermana. Sledilo je zdravo kosilo, ki so ga pripravile kuharice šole in nato delavnice v Centru DUO. Tukaj so se gostje spoznali z lončarstvom, vsak izmed njih si je lahko izdelal tudi svoj lonček ali posodico. Preizkusili pa so se tudi v izdelavi velikonočnih izdelkov iz ličja.

Spremljevalce je v času delavnic na Občini Veržej sprejel župan g. Slavko Petovar, kjer so si tudi ogledali spominski sobi dr. Frana Kovačiča in Slavka Osterca. Vodeni ogled skozi Veržej se je nadaljeval do stanovanjske skupine Veržej, ki deluje v okviru vzgojnega doma. Učenci z vzgojiteljicami so se izkazali kot odlični gostitelji, saj so nam razkazali prostore, v katerih bivajo, razložili, kako poteka bivanje pri njih in nas pogostili z odličnim jabolčnim zavitkom.

Konec dneva sta popestrila animatorja iz Term Banovci, ki sta pripravil zanimive raziskovalno-poučne igre, skupaj z učenci pa so pripravili limonado in zdrave palačinke. Tako smo zaključili prijetno druženje in se že veselimo naslednjega tabora zdravih šol, katerega gostiteljica bo Osnovna šola Bistrica ob Sotli.

Koordinator Zdrave šole na OŠ Veržej

Sašo Hladen
Avtor fotografij: Anastazij Rudolf

Oglejte si tudi