Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

OBVESTILO LASTNIKOM PSOV

O  B  V  E  S  T  I  L  O

 

Spoštovani občani in občanke, spoštovani lastniki psov!

Z nakupom psa njegov lastnik prevzame tudi veliko odgovornosti. Med drugimi, je naloga vsakega odgovornega skrbnika psa tudi pobiranje iztrebkov, ki jih njegov štirinožni prijatelj pusti v okolju.

Pasji iztrebki namreč v okolju predstavljajo veliko nevarnost. Majhen otrok lahko v naravi pobere iztrebek in ga nese v usta. Lahko ga nehote pohodi in se med igro tudi povalja v njem, kar je še kako nehigiensko.

V pasjih fekalnih iztrebkih so lahko prisotni tudi povzročitelji črevesnih bolezni, npr.: salmonele, gliste, ipd.. Gliste najpogosteje najdemo pri mladičih in mladih živalih, trakulje pa so pogostejše pri odraslih živalih. Okužene živali z iztrebki izločajo veliko število jajčec in z njimi okužijo travnike, igrišča, zelenice, dvorišča, parke, torej okolje, v katerem živijo in se gibljejo. Jajčeca se zadržujejo tudi na dlakah živali. Z njimi in drugimi razvojnimi oblikami zajedavcev se lahko okužijo živali, pa tudi ljudje. Pasji iztrebki so vir bakterij in torej nevarni predvsem za otroke in ostale živali.

Pri tem ne smemo pozabiti, da je iztrebke treba pobirati tudi na kmetijskih površinah, njivah, travnikih, na kar lastniki psov običajno pozabijo. Pozabijo tudi na dejstvo, da so njive in travniki namenjeni pridelavi hrane. Prevečkrat se zgodi, da žival v obroku poleg silaže dobi serviran tudi pasji iztrebek.

Zato vse lastnike prosimo, naj pazijo na svoje pse, ko se sprehajajo izven domačega dvorišča oz. okolja ter poskrbijo, da z iztrebki ne bodo onesnaževali pločnikov, zelenic, otroških igrišč in drugih javnih površin in sicer tako, da sproti pobirajo pasje iztrebke in jih odlagajo v zato namenjene koše za iztrebke, oz. jih odstranijo na drug ustrezen način z obvezno uporabo vrečke.

 

Skrb za čisto in varno okolje je naša skupna naloga. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

 

                                                                         

Oglejte si tudi