Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Državni program DORA pričenja s slikanjem žensk v Splošni bolnišnici Murska Sobota

Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA je 24.11.2017 pričel z delovanjem tudi v Pomurju. Splošna bolnišnica Murska Sobota je uspešno izpolnila strokovne zahteve in postala presejalni center v programu DORA. S tem bo v pomurskih občinah ženskam med 50. in 69. letom omogočena presejalna mamografija vsaki dve leti, s katero se lahko odkrije raka, še preden se pojavijo tipni znaki. Z odprtjem novega centra je zdaj v program DORA vključenih 78 % vseh slovenskih žensk v ustreznem starostnem obdobju.


Mamografija je slikanje dojk z rentgenskimi žarki in je najbolj zanesljiva in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk. Mamografija lahko spremembo v dojki odkrije veliko prej kot kateta koli preiskava. Mamografsko slikanje je za nekatere ženske neugodno ali boleče, vendar pa je preiskava kratkotrajna.


Kaj pomeni presejanje? (ang. screening) Presejanje pomeni pregledovanje na videzno zdravih ljudi s preprosto preiskavo ali testom, da bi med njimi odkrili tiste, ki že imajo začetno obliko iskanega raka. Če je bolezen odkrita v zgodnji fazi, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika, vsekakor pa mnogo večja kot pri tistih,  pri katerih bolezen odkrijejo v kasnejših fazah.


Obširne raziskave so pokazale, da zgodnje odkrivanje raka na dojki do 30 odstotkov zmanjša umrljivost za to boleznijo v presejalni populaciji, ob zagotavljanju vseh meril kakovosti, ki jih zahtevajo evropske smernice.


V prihodnjih dveh letih bodo na presejalno mamografijo v SB Murska Sobota povabljene vse ženske med 50. in 69. letom, ki imajo stalno prebivališče v pomurskih občinah, tudi v občini Veržej.


Spoštovane občanke občine Veržej, na dom boste prejele pisno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), na katerem bosta določena datum in ura pregleda v murskosoboški bolnišnici - enoti DORE. V primeru, da vam termin ne ustreza, se lahko prenaročite na brezplačni telefonski številki 080 27 28, vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro, ali pišete na elektronski naslov dora@okno-i.si.

Prav tako se lahko na pregled naročite same. Za presejalno mamografijo v programu DORA NE POTREBUJETE NAPOTNICE, PREGLED JE BREZPLAČEN.


Presejalno slikanje dojk v stacionarnem centru DORE v Splošni bolnišnici Murska Sobota izvajajo strokovno usposobljeni radiološki inženirji, posebej izobraženi za program DORA in stalno nadzorovani s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko v DORI ločeno odčitata dva zdravnika radiologa. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na OI v Ljubljano. Z odprtjem presejalno-diagnostičnega centra programa DORA v UKC Maribor, ki je predvideno v 2018, bodo ženske iz SV dela Slovenije nadaljnje preiskave in zdravljenje nato opravljale v Mariboru.


Ob začetku delovanja presejalnega centra DORA v murskosoboški bolnišnici je mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja državnega programa DORA, dejal: »Izjemno smo veseli, da so v Splošni bolnišnici Murska Sobota uspeli izpolniti vse zahteve za stacionarni presejalni center in se tako vključiti v program DORA. Vodstvu in vodji radioloških inženirjev bi se rad zahvalil za kooperativnost, ki so jo izkazali tekom vzpostavljanja centra. Z odprtjem novega centra bodo od danes naprej tu opravljali presejalne mamografije z namenom zgodnjega odkrivanja raka dojk za ženske iz Pomurja, ki doslej v program DORA niso bile vključene. Zato vabimo ženske, da se odzovejo vabilu in se vključijo v program DORA, saj je zdravljenje zgodaj odkritega raka dojk lahko uspešnejše.«


Bojan Korošec, dr. med., spec. int., direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, je priključitev Splošne bolnišnice Murska Sobota v program DORA pospremil z besedami: »Murskosoboška bolnišnica je peta največja v Sloveniji. Naš cilj je kakovostna in varna obravnava našega prebivalstva. Zato smo med prvimi v Sloveniji pridobili mednarodno akreditacijo in smo tudi učna bolnišnica za tri medicinske fakultete. Naše želje pa sežejo vse do postavitve kliničnega oddelka. V to strokovno skrb za naše prebivalstvo sodi tudi odprtje državnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Tako tudi v Prekmurju stopamo na pot zgodnjega in uspešnejšega odkrivanja najpogostejšega raka pri ženskah – to je rak dojk. Presejalnemu centru v programu DORA želim uspešno delo, kolegom iz Ljubljane z Onkološkega inštituta pa se zahvaljujem za strokovno pomoč in si želim uspešnega  sodelovanja tudi v prihodnje.«


Leta 2016 so v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA opravili dobrih 57.000 presejalnih mamografij. Zdravniki radiologi so leta 2016 odkrili raka dojk pri 370-ih ženskah, tretjina odkritih invazivnih rakov pa je bila enaka ali manjša od 10 mm.


Od začetka delovanja programa DORA (april 2008) do konca leta 2016 je bilo opravljenih skoraj 215.000 presejalnih mamografij, pri 1.500 ženskah pa so odkrili raka dojk.


SPOŠTOVANE OBČANKE OBČINE VERŽEJ, naredite korak za svoje zdravje, odločite se za presejalno mamografijo. Nagovarjam vas in spodbujam, da se vse, ki boste vabilo prejele, vabilu odzovete in opravite mamografijo v naši bolnišnici.

Skupaj smo močnejši - tudi ko gre za zdravje!

 
Metka Lipič Baligač, mag. zdr. nege
Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege v Splošni bolnišnici Murska Sobota

 

Oglejte si tudi